Det visar en australiensisk studie.
Tre typer av behandlingar
Studien, som publicerats i tidskriften the Lancet, gick ut på att man genom lottning delade upp patienter i tre olika grupper med cirka 500 personer i varje grupp.
I en grupp fick patienterna verksamma mediciner, i den andra gruppen fick patienterna ta medicin vid behov och i den tredje gruppen fick patienterna icke verksamma mediciner, alltså placebo. Varken patienterna själva eller vårdpersonal visste vilka patienter som tillhörde vilken grupp.
Blev bra tidigare
Studien visade att patienterna i den tredje gruppen, alltså de som fick placebo, blev bra i ryggen en dag tidigare än de andra. Man såg också att det inte fanns någon skillnad i smärtnivå, sömnkvalitet, rörelseförmåga eller livskvalitet mellan de olika grupperna.
Gemensamt för alla tre grupperna var att de i behandlingen av ryggskott fick såväl uppmuntran som råd från vårdpersonal.
Råd och uppmuntran
Forskarna konstaterar, baserat på resultatet av studien, att det i framtiden inte bör vara självklart att ge smärtsstillande (Paracetamol) till personer med ryggskott.
Istället vill man fokusera på att ta reda på vad i placebobehandlingen, alltså de som inte fick några smärtstillande läkemedel, som var så framgångsrikt då man drar slutsatsen att uppmuntran och råd tycks vara minst lika bra som smärtstillande Paracetamol.