Det konstaterar forskare bakom en stor långsiktig studie avseende olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Studien från Uppsala är finansierad av Hjärt-Lungfonden och Vetenskapsrådet och har publicerats i Journal of American Heart Association.
Unikt långsiktig studie
Studien inleddes redan på 1970-talet och har följt 2 000 hjärtfriska män från Uppsala från att de var 50 år tills de har blivit 80 plus. Den långa tiden gör studien unikt långsiktig och studien bygger på avancerade statistiska analyser.
På 1970-talet ansågs hjärtinfarkt vara mycket vanligare hos män och därför ingår enbart män i studien. På senare tid har man däremot konstaterat att även kvinnor drabbas av hjärtinfarkt om än något senare i livet.
Helt fel att sluta med medicinerna
Uppsalastudien handlar om att ta reda på styrka i olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom när vi blir äldre och studien visar att höga halter av LDL-kolesterolet, “det dåliga kolesterolet”, ökar risken för hjärtinfarkt även hos äldre.
Lars Lind är professorn som har lett den aktuella studien och han säger i en kommentar att en trend som man har sett i sjukvården de senaste åren är att folk slutar med sina statiner och att vissa läkare inte längre förskriver dessa när patienten blir äldre. Statiner är den vanligaste behandlingsformen mot höga kolesterolvärden och studien visar att det är olämpligt sluta medicinera med statiner bara för att vi blir äldre.
Bör fortsätta med blodfettssänkande läkemedel
Lars Lind menar att det är helt fel att sluta med statiner dels baserat på de resultat man har sett i studien och dels baserat på de rekommendationer som finns från Läkemedelsverket och som baseras på de behandlingsstudier som finns och som avser behandling med blodfettssänkande mediciner. Män med höga kolesterolvärden i blodet bör därför fortsätta med denna behandling också i hög ålder för att minska risken för hjärtinfarkt. Det behövs mer forskning om hur kvinnors hjärtsjukdom bör behandlas men Lars Lind konstaterar att man vet att blodfettssänkande mediciner fungerar lika bra för män som för kvinnor när det gäller att förebygga hjärtinfarkter.
Till Sveriges radio säger Lars Lind att han bara har ett råd till dig som äter äter kolesterolsänkare och det är att fortsätta med det och se det som en livslång behandling.
Fakta riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom
De vanligaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom är:
- Högt blodtryck
- Diabetes
- Höga blodfetter
- Rökning
- Fetma
Den nya studien visar att när det gäller hjärtinfarkt har LDL-kolesterolet fortfarande betydelse också när man är äldre. Likaså är fetma en tydlig riskfaktor för hjärtsvikt också i hög ålder, enligt studien.