Ange ditt sökord

Man kan säga att vi inte minns vad som ursprungligen hänt utan minns senaste gången vi tänkte på det som hänt.  Foto: Shutterstock

Man kan säga att vi inte minns vad som ursprungligen hänt utan minns senaste gången vi tänkte på det som hänt. Foto: Shutterstock

Rädsla kan suddas bort

Nybildade känslominnen kan suddas ut ur människans hjärna.

Annons:

Det visar forskare från Uppsala universitet i en ny studie. Resultaten kan innebära ett genombrott för forskningen om minne och rädsla.

Hur fungerar minnet

När människan lär in något skapas ett varaktigt långtidsminne. När vi minns något blir detta minne instabilt för ett tag och återbildas sedan i en ny process.

Man kan därför säga att vi inte minns vad som ursprungligen hänt utan vad vi mindes senaste gången vi tänkte på det som hänt. Genom att störa återbildningsprocessen kan vi påverka minnesinnehållet.

Studie gjord på rädsla och minnet

I en studie visade forskarna en neutral bild samtidigt som man gav en obehaglig elstöt. På så sätt kom bilden att väcka rädsla hos deltagarna.

För att aktivera rädslominnet visades sedan bilden utan stöten. För en experimentgrupp stördes återbildningsprocessen av rädslominnet med hjälp av upprepade presentationer av bilden. För en kontrollgrupp fick återbildningsprocessen avslutas innan de såg samma upprepade presentationer av bilden.

Förhindra minnet att komma till långtidsminnet

Genom att i experimentgruppen förhindra att det gamla minnet åter kodades till långtidsminnet försvann rädslan som tidigare förknippats med bilden.

Genom att störa återbildningsprocessen omformades alltså minnet från att vara skrämmande till att bli neutralt. Samtidigt kunde forskarna med hjälp av en magnetkamera visa att minnesspåret i hjärnan då också försvann från den del av hjärnan som vanligen lagrar rädslominnen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: