Ange ditt sökord

Det krävs mer forskning på psilocybin-svampar för att det ska kunna användas inom vården. Foto: Getty Images

Det krävs mer forskning på psilocybin-svampar för att det ska kunna användas inom vården. Foto: Getty Images

Psilocybin-svampar: effekt & risker

Psilocybin-svampar, ofta kallade "magiska svampar", har under de senaste åren blivit alltmer uppmärksammade för sina potentiella terapeutiska egenskaper. Många studier och anekdotiska rapporter pekar på förbättrat välmående och andlig utveckling vid användning av dessa svampar. Men bakom de positiva berättelserna finns även negativa upplevelser, så kallade "bad trips", som kan vara mycket skrämmande och potentiellt farliga.

Annons:

Hur fungerar psilocybin-svampar?

Carhart-Harris, forskare och chef för Psychedelics Division vid Centre for Psychedelic Research vid Imperial College London, studerar hur psykedeliska droger påverkar hjärnan och undersöker om dessa ämnen kan användas i framtida behandlingar för exempelvis depression, ångest och PTSD. Genom en grundläggande studie av hjärnans reaktioner upptäckte han att psykedeliska droger påverkar “standardnätverket”, vilket är kopplat till vårt jag och våra självberättelser. Dessa droger bryter ner dessa berättelser, vilket gör det möjligt att se igenom dem och avlägsna gamla övertygelser och fördomar som har byggts upp som ett skydd över tid.

psilocybinforskning.se förklarar Carhart-Harris förklarar att många mentala sjukdomar verkar vara en försvarsreaktion mot osäkerhet. Psykedeliska droger som psilocybin kan tränga undan dessa försvarsmekanismer genom att uppmana till att släppa övertygelser och fördomar som inte längre är hjälpsamma. Psilocybin-svampar skulle därför kunna komma åt kärnan i olika psykiska störningar.

Hur används psilocybin-svampar?

För att förstå hur människor upplever användning av psilocybin-svampar utanför kliniska studier, analyserade Healthnews nästan 10 000 självrapporterade trip-upplevelser från Shroomery-forumet. Detta forum är en global plattform där användare delar sina erfarenheter av psykedeliska trippar. Analysen utfördes med hjälp av ChatGPT-4, en kraftfull AI-modell som används för att analysera naturligt språk och identifiera mönster och teman i stora mängder textdata.

Effekten av psilocybin-svampar i studien

Analysen visade att en stor del av tripprapporterna var positiva, med 42,38% klassificerade som goda upplevelser. Dessa positiva erfarenheter beskrevs ofta som fyllda av glädje, skönhet och djupa insikter. Ytterligare 43,59% av rapporterna klassificerades som neutrala, vilket betyder att de inte tydligt lutade åt vare sig positiva eller negativa upplevelser. Dock var 13,57% av rapporterna negativa, vilket innebär att dessa användare hade intensiva och obehagliga upplevelser.

Negativa erfarenheter vid psykedeliska trippar

Trots att endast 13,57% av rapporterna var negativa, är det viktigt att ta dessa upplevelser på allvar. Negativa trippar kan leda till betydande psykologisk stress och potentiellt långvariga konsekvenser. De vanligaste negativa erfarenheterna inkluderade:

  1. Ångest och panik: Många användare rapporterade starka känslor av ångest och panik under sina trippar. Dessa känslor kunde vara så överväldigande att de kände sig tvungna att isolera sig i ett mörkt rum.
  2. Rädsla och paranoia: En annan vanlig erfarenhet var en irrationell känsla av fara eller hot, ofta förstärkt av hallucinationer och förändrade perceptioner.
  3. Störande hallucinationer: Vissa användare beskrev livliga och skrämmande hallucinationer, inklusive demoner, skelett och andra skrämmande figurer.
  4. Existentiell ångest: Några användare upplevde djup existentiell ångest, där de ifrågasatte sin egen verklighet och existens.

Vanliga ord och fraser som förekom i negativa tripprapporter inkluderade “ångest”, “rädsla”, “panik”, “smärta”, “illamående”, “skrämmande”, “skräck”, “ledsen”, “sjuk” och “paranoia”.

Vanliga utlösare av negativa trippar

Analysen identifierade flera faktorer som ofta utlöste negativa upplevelser, inklusive:

  1. Hög dos: Överväldigande effekter på grund av för hög dosering.
  2. Negativ sinnesstämning och miljö: Användning i en ogynnsam mental eller fysisk miljö.
  3. Oväntade effekter: Starka eller överraskande sensoriska upplevelser.
  4. För existerande psykiska hälsoproblem: Tillstånd som ångest eller depression som kan förvärras av substansen.
  5. Brist på förberedelse: Otillräcklig information eller beredskap inför upplevelsen.
  6. Negativa sociala interaktioner: Obehagliga eller osäkra interaktioner med andra under trippen.

Slutsats

Trots de potentiella terapeutiska fördelarna med psilocybin-svampar är det viktigt att vara medveten om riskerna. Negativa upplevelser, även om de är mindre vanliga, kan vara extremt intensiva och ha långvariga effekter. Därför är det avgörande att närma sig användningen av dessa substanser med försiktighet och under kontrollerade och säkra förhållanden.

Vetenskaplig förståelse för psilocybin-svampar är fortfarande i sin tidiga fas, och upplevelserna som rapporteras här är anekdotiska och inte hämtade från kontrollerade kliniska studier. Variabilitet i renhet och dosering av dessa substanser medför ytterligare osäkerhet. Därför är det viktigt att närma sig användningen av psykedeliska substanser med stor försiktighet och under medicinsk övervakning.

Läs om psilocybin och depression.

Är du deprimerad? Testa dig själv här.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: