Ange ditt sökord

Att så kallad ultraprocessad mat leder till sjuklig fetma, har faktiskt aldrig riktigt bevisats fram tills nu. Foto: Shutterstock

Att så kallad ultraprocessad mat leder till sjuklig fetma, har faktiskt aldrig riktigt bevisats fram tills nu. Foto: Shutterstock

Processad mat ökar risken för fetma

Processad mat har länge misstänkts ha en koppling till ökad fetma, en koppling som varit svår att bevisa. En ny studie fastställer dock ett tydligt samband mellan just viktuppgång och processad mat.

Annons:

Det visar en amerikansk studie från National Institute of Health som publicerats i tidskriften Cell metabolism.

Två olika dieter – samma näringsvärde

Studien bygger på att forskarna la in 20 friska frivilliga personer på en klinik i Washington DC. Där fick studiedeltagarna under en månad äta två olika dieter som dock hade samma näringsvärde.

Den ena dieten bestod av oprocessad mat och innehöll ren, eller minimalt, processad mat som grönsaker frukt, gryn och kött. Efter två vecko in i studien fick deltagarna istället en diet på ultraprocessad mat som kycklingnyggets, hamburgare och cornflakes.

Ökade i vikt av processad mat

Deltagarna i studien fick förutom grundmåltiderna även tillgång till oprocessade eller ultraprocessade snacks, beroende på vilken diet man åt för tillfället. Oavsett vilken diet uppgav studiedeltagarna att båda dieterna smakade lika gott. När deltagarna åt ultraprocessad mat fick de i sig i genomsnitt 508 kalorier mer per dag och ökade i snitt 1 kilo under två veckor. När de åt oprocessad mat minskade de i vikt med cirka 1 kilo.

Eftersom näringsvärdet i de båda grundmåltiderna var detsamma kunde forskarna konstatera att det var det ökade intaget av mat som ledde till viktökningen. Tidigare teorier har byggt på att det är kombinationen av salt, socker och fett i ultraprocessad mat som leder till viktökning.

Åt snabbare

Forskarna kunde även se att de som åt ultraprocessad mat snabbare. En av författarna till studien, Kevin Hall, menar att det skulle kunna ha att göra med konsistensen på ultraprocessad mat.
– Om du äter väldigt snabbt kanske magen inte hinner signalera till hjärnan att den är mätt. När det händer är det lätt att överäta, säger Hall.

Studien ger kunskap om att det inte bara är antalet kalorier som spelar roll utan även vilken typ av produkt du äter.

Fakta processad mat

Oprocessade livsmedel definieras strikt som ätliga delar av växter eller djur, svampar, alger och vatten som endast plockats, samlats eller slaktats.  I studien har oprocessade livsmedel som färsk frukt, grönsaker, obearbetade nötter och fröer blandats med processade livsmedel som tex olivolja, kött (ugnsbakat) och kokt bulgur. Ultraprocessade livsmedel definieras i studien som livsmedel huvudsakligen baserade på beståndsdelar utvunna ur olika råvaror som kombinerats ihop.
Livsmedel som forskarna klassificerade som ultra-processade var tex sötade frukostflingor, muffins, margarin, ravioli, kakor, vitt bröd, industriellt bearbetat kött, potatismos, och fiberberikad lemonad. 

Annons:

Källor:

Livsmedelsverket, NIH

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: