Ange ditt sökord

Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS) är en allvarlig form av PMS som bland annat kan ge mensvärksliknande kramper. Foto: Getty Images

Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS) är en allvarlig form av PMS som bland annat kan ge mensvärksliknande kramper. Foto: Getty Images

Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS) kan ge tunnare hjärnbark

Nya forskningsrön kastar ljus över premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS), en allvarlig form av PMS som drabbar tusentals kvinnor i Sverige. En nyligen framlagd avhandling vid Umeå universitet avslöjar banbrytande insikter om hur PMDS påverkar hjärnans funktion och struktur.

Annons:

Hjärnans förändringar vid PMDS

Forskningen vid Umeå universitet, ledd av doktorand Louise Stiernman, har identifierat märkbara förändringar i hjärnan hos kvinnor med PMDS. Dessa förändringar är inte begränsade till den premenstruella perioden utan kan kvarstå även under andra delar av menscykeln. Studierna har genomförts bland annat med magnetresonanstomografi för att kunna följa aktiviteten i hjärnans olika delar.

Ökad hjärnaktivitet vid PMDS

Studien visade att kvinnor med PMDS uppvisar ökad aktivitet i hjärnregioner som spelar en central roll i att bedöma emotionella aspekter av omgivningen (emotionell bearbetning) och att samordna passande beteenden som svar. Detta mönster var särskilt framträdande under tiden före menstruationen, den premenstruella fasen.

Strukturella skillnader vid PMDS

Överraskande nog upptäckte forskarna även strukturella avvikelser. Hjärnbarken hos kvinnor med PMDS visade sig vara tunnare, vilket antyder långvariga effekter på hjärnans anatomi.

Hormonella kopplingar

En fascinerande aspekt av studien är kopplingen mellan hjärnaktivitet och hormonella faktorer. Forskarna fann belägg för att aktiviteten i vissa nyckelområden är relaterad till en förändrad reglering av receptorer som är känsliga för nedbrytningsprodukter av gulkroppshormon.

Amygdalans roll vid PMDS

En specifik studie i avhandlingen påvisade ett samband mellan ökad aktivitet i amygdalan och lägre genuttryck av ett protein som reglerar känsligheten för gulkroppshormoners nedbrytningsprodukter hos GABA-receptorn. Denna upptäckt kan vara nyckeln till att förstå den emotionella överreaktiviteten hos kvinnor med PMDS.

Framtida forskning kring PMDS

Dessa fynd öppnar dörren för nya forskningsfrågor. Det är ännu oklart om de observerade skillnaderna är en orsak till eller en konsekvens av PMDS. Framtida studier bör undersöka om dessa hjärnförändringar ökar risken för andra psykiska sjukdomar och om de kan behandlas farmakologiskt. Med uppskattningsvis 60 000 kvinnor i Sverige som lider av PMDS, understryker denna forskning behovet av fortsatta studier för att bättre förstå och behandla detta utmanande tillstånd.

Kort fakta om PMDS

Premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS) är en allvarlig form av PMS som enligt Praktisk Medicin tros bero på kroppens reaktion på hormonet allopregnanolon, en nedbrytningsprodukt av progesteron. Förändringar i serotoninsystemet kan också bidra till tillståndet.

Symtom på PMDS

Psykiska symtom inkluderar:

  • Irritabilitet och ilska
  • Stora humörsvängningar och gråtmildhet
  • Trötthet och koncentrationssvårigheter
  • Brist på energi och förändrad aptit
  • Tröstätande och sug efter sötsaker
  • Sömnlöshet och nedstämdhet
  • Oro

Fysiska symtom omfattar:

  • Svullnadskänsla och viktökning efter ägglossning
  • Ömhet och spänning i brösten
  • Huvudvärk och ledvärk
  • Mensvärksliknande kramper

Symtomen brukar bli värre veckan före menstruationen och avtar oftast inom en dag efter att menstruationen har börjat. Ungefär 20 % av alla kvinnor upplever PMS, medan cirka 5 % av kvinnor i fertil ålder lider av PMDS. För dessa kvinnor är besvären så allvarliga att de påverkar deras dagliga liv, vilket kan göra det svårt att arbeta eller upprätthålla normala relationer med familj och vänner. PMDS innebär återkommande problem som kraftigt försämrar livskvaliteten.

Läs mer om PMDS.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: