Ange ditt sökord

För en hel familj som är allergiska ska vuxna och barn börja medicineringen tidigt, säger Maria Calles, farmacispecialist på Apotek Hjärtat. Foto: Shutterstock

För en hel familj som är allergiska ska vuxna och barn börja medicineringen tidigt, säger Maria Calles, farmacispecialist på Apotek Hjärtat. Foto: Shutterstock

Alen satte igång vid ungefär samma tid i år som förra året. Redan i början av mars var det höga halter alpollen. Foto: Shutterstock

Alen satte igång vid ungefär samma tid i år som förra året. Redan i början av mars var det höga halter alpollen. Foto: Shutterstock

Hassel är tidig i sin blomning och kan börja redan i december. Foto: Shutterstock

Hassel är tidig i sin blomning och kan börja redan i december. Foto: Shutterstock

Björken blommar vanligtvis från mitten av april till början av maj. Foto: Shutterstock

Björken blommar vanligtvis från mitten av april till början av maj. Foto: Shutterstock

Pollensäsongen är här – experten ger råd

Höga halter pollen, det är vad vi kan förvänta oss i samband med den plötsliga vårvärmen. För dig som är känslig för pollen gäller det därför att påbörja din behandling i god tid innan säsongen är i full gång.

Annons:

Den närmsta tiden är det främst alpollen och hasselpollen som kommer att förekomma och såväl al- som hasselpollen är något de flest allergiker känner av. Enligt Astma – och Allergiförbundet är cirka 20 procent av befolkningen pollenallergiker och de tre största bovarna är björk, gräs och gråbo. Till SVT säger Kerstin Alm Kübler, som jobbar med frågor gällande pollen vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, att om det blir en fuktig vår kommer man att få räkna med mycket björkpollen och gräspollen under säsongen.

Börja inte behandla för sent

Allergi är långt ifrån ovanligt och förutom att forskning pekar på att pollensäsongen, på grund av klimatförändringar, blir allt längre så finns det inte heller några tecken på att antalet pollenallergiker kommer minska. De flesta är glada när våren står för dörren och sommaren annalkas. Men många allergiker ser istället framför sig årets jobbigaste period med rinnsnuva, nästäppa, nysningar, kliande, rinnande ögon med mera. Symtomen och besvären vid pollenallergi varierar från person till person och medan några kommer undan med lättare snuva kan andra knappt vistas ute. En viktig detalj är att inte börja behandla för sent.

Anledningen till att man vill att du vid pollenallergi börjar behandla tidigt är att om du väntar för länge så har histaminer och andra ämnen som frisätts vid en allergisk reaktion hunnit sätta igång den inflammatoriska processen ordentligt. Då är det helt enkelt svårare att få hejd på symtomen, säger Maria Calles,farmacispecialist på Apotek Hjärtat.

Maria Calles konstaterar att även om det blir något dyrare att påbörja medicineringen innan man börjar känna symtomen blir det oftast inte aktuellt med några stora summor då de flesta antihistaminer enligt Maria Calles är ganska billiga.

– Dessutom tycker nog de flesta att det är värt en del att kunna må bättre och slippa vara trött med rinnande ögon, menar Maria Calles.

Tidig medicinering för såväl vuxna som barn

Första gången immunförsvaret reagerar (eller snarare överreagerar) på pollen bildas så kallade allergiantikroppar som placerar sig på speciella celler (mastceller) ibland annat näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Därmed har man blivit sensibiliserad, det vill säga överkänslig för pollen (pollenallergisk). När man sedan kommer i kontakt med frömjöl (pollen) som flyger omkring i luften känner allergiantikropparna igen pollenmolekylerna och mastcellerna släpper bland annat ut ämnet histamin som utlöser de typiska allergisymtomen som snuva och röda och kliande ögon. Både vuxna och barn kan drabbas av pollenallergi.

– För en hel familj som är allergiska ska både vuxna och barn börja medicineringen tidigt, säger Maria Calles.

Viktigt att tänka på är att när det kommer till riktigt små barn med pollenallergi så ska du alltid börja med att vända dig till sjukvården för att få rätt diagnos och rätt val av behandling. 

Viktigt att behandla alla symtom

Om du som pollenallergiker även drabbas av hosta och retningar i luftrören är det extra viktigt att behandla dessa symtom för att undvika att du utvecklar astmasymtom. Dessa kan nämligen bli långvariga och du riskerar att bli mer känslig i luftrören och näsan. Det finns många olika mediciner vid allergi, receptbelagda som receptfria och det är bra att föra en dialog med läkare och apotekspersonal. I lindrigare fall kan den receptfria medicinen vara tillräcklig, i andra fall behövs såväl läkarundersökning som receptbelagda preparat.

De flesta allergimediciner såsom antihistamintabletter, nässprayer med antihistamin, kortison eller kromoglikat samt ögondroppar med antihistamin eller kromoglikat är receptfria och många klarar sig bra med dessa preparat, förklarar Maria Calles. När de receptfria läkemedlen inte hjälper och i de fall där man har problem med allergisk astma ska man vända sig till vården. Då kan man få utskrivet andra typer av preparat, till exempel kortison för inhalation eller i tablettform. Kortisontabletter kan göra underverk för många typer av besvär, men är också förknippat med en hel del biverkningar, åtminstone på sikt.

Största misstaget allergiker gör

Det största misstaget personer med pollenallergi begår är enligt Maria Calles att man inte behandlar sig regelbundet utan bara när man har som mest besvär. Att försöka undvika det som utlöser besvären skulle nog många kunna bli bättre på och Maria Calles brukar tipsa om att man ska skölja ur håret på kvällen för att slippa så mycket som möjligt av allergenet under natten. 

Att vädra när det är mycket pollen i luften gör att man får in partiklarna och besvären ökar. Att träna är nyttigt, men man bör undvika att göra det utomhus när det är höga pollenhalter. Ska man ut och springa är det oftast bättre att göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen då det är fuktigare och minder pollen som virvlar runt. Att följ pollenprognoserna på till exempel Pollenrapporten.se gör det lättare att planera hur man ska lägga upp sin träning.

Pollenallergi eller förkylning

Det är inte helt ovanligt att man funderar på hur det går att avgöra att det faktiskt rör sig om pollenallergi och inte bara en vanlig förkylning med snuva och nysningar. En huvudregel är att tänka att en vanlig förkylning faktiskt ger med sig inom ett par dagar – en vecka. Det gör oftast inte en allergi. Vid förkylning kliar det inte heller lika mycket i ögonen som det kan göra om du har pollenallergi.

– Om man bara har ett besvär, till exempel snuva, räcker det att behandla bara snuvan. Man kan prova olika typer av nässprayer mot allergi och det finns tre huvudtyper att välja på. Dessutom kan man skölja ur näsan med koksaltvattenspray då och då för att tvätta bort pollenpartiklarna. Om man tycker att det känns enklare att ta en allergitablett kan man istället göra det, eller om det behövs kombinera både en tablett och en nässpray, säger Maria Calles.

Inte sannolikt att du vänjer dig

Att hitta rätt läkemedel mot pollenallergi kan vara svårt då utbudet är stort och apotekshyllan med allergimedicin av många upplevs som en djungel menar Maria Calles. 

Lite grand handlar det om att prova sig fram. Att fråga apotekspersonalen om råd tycker jag alltid att man ska göra. Vi kan lotsa rätt och även tipsa om bra kombinationer som man kan testa. Mitt bästa tips är att besöka närmaste apotek och be personalen om goda råd. I de fall apotekspersonalen bedömer att egenvård inte räcker eller är lämplig kommer du att bli hänvisad till läkare för vidare bedömning, säger Maria Calles.

Det är dessvärre svårt att skydda sig mot pollenallergi. Till skillnad från andra allergener, som damm och pälsdjur, är det svårt att undvika pollen då det under pollensäsongen finns i luften överallt. Dessutom, enligt svensk och internationell forskning, tenderar pollensäsongen att bli längre och längre.  Detta beror bland annat på att medeltemperaturen stiger. Att du vänjer dig vid pollen är inte sannolikt däremot har man sett att en del pollenallergiker blir bättre i tonåren (om de fått allergi som barn) och som vuxen helt sluppit allergiska besvär. Det är däremot inget behandlingsresultat utan en process som pågår under flera år. Ibland tror allergiker sig även ha blivit bättre – istället är det den då aktuella pollensäsongen som är mildare och därför också ger mildare symtom.

Tips för dig som är pollenallergiker

  • Undvika nyklippta gräsmattor
  • Inte träna utomhus mitt på dagen
  • Undvika cigarettrök och avgaser
  • Undvika starka dofter och kemikalier
  • Inte torka tvätten utomhus
  • Pälsdjur bär ofta på pollen
  • Byta kläder och tvätta håret när du varit ute
  • Inte vädra i sovrummet
Annons:

Källor:

Metro.se, Tidningen Doktorn, Pollenkollen.se, SVT, Astma- och allergiförbundet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: