Amerikanska forskare har testat metoden på en grupp människor i en så kallad säkerhetsstudie i USA.
Plåster på armen
Plåstret som är ungefär lika stort som en tumme består av flera hundra mycket små nålar som försvinner när vaccinet är levererat. Plåstret, som ska sitta på i 20 minuter, kan därefter kastas i papperskorgen.
Förutom att det är ett smidigt handhavande, du skulle kunna applicera det själv, är plåstret även lätt att förvara då det är litet och inte känsligt för vare sig kyla eller värme.
Säkerhetsstudie i USA
Forskare har nu undersökt möjligheterna genom en så kallad säkerhetsstudie på 100 personer. Försökspersonerna delades in i tre grupper där en grupp fick vaccin via spruta, en fick plåstret av en sjuksköterska och en grupp fick sätta på plåstret på egen hand.
Plåstret som användes i den sistnämnda gruppen innehöll av säkerhetsskäl dock inget vaccin.
Lika högt immunsvar som en spruta
Resultaten från studien visar att plåstret gav lika högt immunsvar som en spruta. Åker Örtqvist är överläkare på Smittskydd Stockholm och till Sveriges Radio säger han att anledningen kan vara att det i huden finns många celler som kan ta hand om viruspartiklar och bilda imunnsvar mot viruset.
Även om studien anses relativt liten, vilket även Åke Örtqvist påpekar i sin kommentar till radion, så ger den ändå en fingervisning om hur tekniken skulle kunna komma att förbättra möjligheterna för distribution av viktiga vaccin.
Nå bredare
Att förenkla distributionen av vaccin skulle kunna bidra till att en grupper av personer som verkligen behöver vaccinera sig, som barn, äldre och multisjuka, verkligen kan göra detta. De biverkningar som uppstod från plåstret var relativt milda, bland annat hudirritation hos vissa av försökspersonerna.
Forskarna bakom studien tror på en snabb utveckling inom området och att vaccinplåstret skulle kunna finnas på marknaden inom två år.
Fakta sprutfobi
Plåstret finns inte på marknaden idag så än så länge gäller vaccination via sprutor. Om du har sprutfobi upplever du en stark rädsla inför att ta blodprov eller sprutor. Du kanske undviker att söka vård eller vaccinera dig av rädsla för nålstick. Om rädslan är så stark att den hindrar dig i olika situationer och gör att du undviker sprutor och stick räknas det som en fobi. Spruträdsla kallas för en specifik fobi och är en variant av blodfobi. När du har sprutfobi är det vanligt att ditt blodtryck sjunker kraftigt, du kan bli yr och ibland även svimma, du får paniksymtom, som hjärtklappning, andnöd, yrsel och uppleva att du förlorar kontrollen. Reaktionerna kan upplevas som mycket obehagliga, men de är ofarliga.
Hur kan jag göra för att hantera min spruträdsla? Det första steget för att är att bli medveten om din rädsla är att vara uppmärksam på ditt beteende. För att rädslan ska försvinna hjälper det inte att undvika sprutor och blodprov. Du kan övervinna din rädsla genom att steg för steg vänja dig vid nålar och sticksituationer. Stanna kvar i sticksituationen trots att du först blir rädd och lägg märke till hur din rädsla påverkas.