Det skriver tidningen Metro i sin pappersupplaga idag.
Viktigt arbete
Bättre matvanor, rökstopp och mer motion är alla faktorer som kan förebygga en andra hjärtinfarkt. Just det förebyggande arbetet anses som viktigt då mer än hälften av de patienter som fått hjärinfarkt misslyckas med att förändra sina levnadsvanor.
Därför anser vården att något nu behöver göras.
Ny modell
För att komma till rätta med det förebyggande arbetet hos patienter som haft hjärtinfarkt kommer man nu införa en ny modell.Den nya modellen går ut på att påbörja och dessutom förlägga merparten av arbetet redan i början efter att man behandlat hjärinfarkten. Redan inom 1-2 veckor ska patienterna få samtal där vården på ett bra sätt förklarar vikten av att även förändra livsstilsvanor efter en hjärtinfarkt.
Ett halvår efter hjärtinfarkt kommer en levnadsvanecoach att hjälpa till att poängsätta patientens eventuella framsteg för att ännu tydligare följa upp de förebyggande åtgärder som behövs för att undvika att drabbas av hjärtinfarkt igen.
Eget ansvar
Joep Perk är professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet och han säger att patienterna måste förstå att det är deras eget ansvar att vara med och hjälpa till att förebygga hjärtinfarkt. Även om vården också kan hjälpa till är det marginellt när man jämför med de livsstilsförändringar som behövs efter en hjärtinfarkt menar Joep Perk.
Förlaget presenterades under det Kardiovaskulära vårmötet i Göteborg den 27 april och har varit ute på bred remiss hos yrkesfföreningar samt vårdpersonal.