PCOS är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor och drabbar 15–20 procent av kvinnor världen över. Tillståndet innebär att äggstockarna producerar mer av hormonet testosteron än normalt, vilket i sin tur leder till oregelbunden menstruation, ökad behåring, akne och risk för infertilitet. Vid PCOS har kvinnan också insulinresistens, och har högre risk att utveckla obesitas, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Vid PCOS finns också en ökad risk för depression, ätstörning och annan psykisk ohälsa.
Söner till mammor med PCOS har dubbelt så hög risk för obesitas
En studie från Karolinska Institutet, publicerad i Cell Reports Medicine, har nu använt data från hälso- och sjukvårdsregister och följt drygt 460 000 pojkar födda i Sverige mellan juli 2006 och december 2015. Av dessa pojkar var 9 828 söner till mammor med PCOS.
Ungefär 2 av 100 svenska pojkar med mammor med PCOS utvecklade obesitas (BMI över 30) under barndomen, jämfört med ungefär 1 av 100 bland pojkar vars mammor inte hade PCOS. Risken att utveckla obesitas var högre bland sönerna till kvinnor som hade PCOS och ett BMI över 25.
– Vi upptäckte att söner till kvinnor med PCOS har en tvåfaldig riskökning att drabbas av obesitas och att ha höga nivåer av “dåligt” kolesterol, vilket ökar risken för att utveckla insulinresistens och typ 2-diabetes senare i livet, säger Elisabet Stener-Victorin, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.
PCOS påverkar kommande generationer
Forskarna använde också musmodeller och undersökte där manliga avkommor till honmöss som före och under dräktigheten matats med antingen en standarddiet eller en diet rik på fett och socker. Mössen exponerades också för höga nivåer av det manliga könshormonet dihydrotestosteron under dräktigheten, i syfte att efterlikna graviditeten hos normalviktiga och obesa kvinnor med PCOS.
Hanmössen matades sedan med en standarddiet fram till vuxen ålder då deras fettfördelning och metabolism undersöktes. Man fann att hanmöss hade mer fettvävnad, större fettceller och en störd ämnesomsättning, trots att de ätit en sund kost. Forskarna kunde också visa att hanmössens förmåga att reproducera sig påverkades negativt.