Till sin hjälp att kommunicera har patienten ett inopererat hjärninplantat.
Amyotrofisk lateral skleros
I det aktuella fallet är den 58-åriga kvinnliga patienten drabbad av en nervsjukdom som heter amyotrofisk lateral skleros. Sjukdomen har lett till att kvinnan varken kan tala eller röra sig.
Med hjälp av ett kamerasystem som läste av ögonrörelser har kvinnan kunnat kommunicera via en dataskärm med bokstäver. Då förmågan att blinka försämras och riskerar att försvinna helt ville forskare se om man kunde utveckla tekniken.
Baseras på tankeförmåga
Den nya tekniken baseras på tankeförmåga och i ett första steg fick patienten ett par elektroder inopererade i hjärnan. Elektroderna placerades över en hjärinregion som gör att vi kan röra på oss, motorcortex.
Elektroderna kopplades ihop med en sändare som i sin tur placerades i vänstra delen av bröstkorgen.
Bokstavs väljs ut
Tekniken är komplex och går ut på att den inopererade sändaren skickar signaler till en mjukvara som har en skärm fylld med alfabetet och en markör som rör sig över bokstäverna. När markören stannar på en bokstav som patienten vill använda fungerar det så att hon ska tänka att det finns en datormus i höra handen och som hon klickar med.
Då skapas en nervsignal i hjärnan som går via elektroderna och sändaren till mottagaren som då väljer ut en bokstav.
Nästan 100 procentig precesion
Efter sex månaders träning och användning av den nya tekniken i hemmet har patienten nått upp till en nästan 100 procentig precision. Det skriver de ansvariga forskarna i en artikel i New England Journal of Medicine.
Medan det i början tog närmare en minut att välja ut en bokstav tar det vid artikelns publicerande under en minut att välja ut två bokstäver.
Operera in fler elektroder
Kvinnan har haft hjärimplantatet i över ett år och nu vill forskarna se över hur man kan snabba upp systemet.
Man hoppas också genom att operera in fler elektroder få en mer nyanserad kommunikation.