Trots att det finns effektiv behandling som både kan förebygga en ny fraktur och stärka skelettet får mindre än var femte behandling.
Kunde bara stå eller sitta i 10 minuter
Åsa Werner från Stockholm var inte mer än 50 år när det smällde till i ryggen och hon fick sin första fraktur. Och det skulle komma fler.
– När det var som värst kunde jag bara stå eller sitta i 10 minuter, sen var jag tvungen att lägga mig ner. Idag kan jag arbeta och lever ett aktivt liv. Det borde vara en självklarhet att alla med behov ska få den behandling och medicinering som har gett mig livet tillbaka, säger Åsa Werner, nu 55 år.
En hostning kan räcka
Vid osteoporos är skelettet mycket skört eftersom kroppen förlorar mer benvävnad än den kan ersätta. En hostning kan räcka för att skelettet ska brytas och orsaka stor smärta.
Ärftlighet, kön, bristfällig kost och undervikt är några av riskfaktorerna för att drabbas av osteoporos, men trots en hälsosam livsstil med riskfaktorer minimerade kan man drabbas.
“Det smällde till högt”
Åsa Werner fick första frakturen i ryggen när hon skulle lyfta en matkasse.
– Det smällde till högt, jag kände hur ryggkotorna knäppte till och det gjorde fruktansvärt ont, berättar hon.
Osteoporos känns inte innan fraktur är ett faktum men kan vara livsfarligt eftersom obehandlad osteoporos kan leda till smärtsamma frakturer, funktionsnedsättning och för tidig död. För Åsa Werner hann det bli blev tre spontanfrakturer, frakturer som uppstår utan ett fall eller liknande, innan hon blev diagnostiserad med osteoporos.
– När du får fraktur efter fraktur är det lätt att bli rädd, få panik och sluta göra saker. Man kan bli sängliggande och då inte belasta skelettet och så blir det ännu värre, säger Åsa Werner.
Hade inte levt utan hjälp
Diagnosen blev en lättnad samtidigt som hon blev förvånad att hon drabbats av sjukdomen.
– Jag har aldrig rökt, alltid tränat och ätit bra och förknippade mig inte alls med riskzonen för benskörhet. För mig var förklaringen dels östrogenbrist på grund av jag kom tidigt i klimakteriet, dels gener och undervikt. Men det var skönt att få veta att osteoporos var orsaken till frakturerna och att det fanns behandling. Jag tror inte jag hade levt om jag inte fått hjälp, säger Åsa Werner, och fortsätter:
– Jag vill verkligen uppmana alla som får en så kallad lågenergifraktur att kräva en benskörhetsmätning, även om du är ung eller vältränad. Risken går inte att avgöra genom att titta på en person. Man ska inte heller vara rädd för östrogenbehandling, det kan verkligen hjälpa. Hade jag fått östrogen när jag kom in i klimakteriet så hade läget varit annorlunda. Utan östrogen kommer benskörheten som ett brev på posten.
Onödigt lidande
Behandling av osteoporos är kostnadseffektiv och minskar risken för en ny fraktur med cirka 50 %. Ändå är fyra av fem drabbade utan behandling.
– Det är tragiskt att många får lida i onödan när sjukdomen kan behandlas. Handlar det om pengar? Väg det mot det individuella lidandet och kostnaden för invaliditeten som kommer när du blir helt krokig, säger Åsa Werner.
Hon har bra upplevelse av vården med regelbundna kontroller hos osteoporosspecialist och medicinering som förebygger nya frakturer samt stärker och bygger upp skelettet. Bentätheten i ryggkotorna har ökat och risken för kotfrakturer minskat avsevärt I dag lever hon ett aktivt liv där hon arbetar, kan lyfta tunga matkassar och åka skidor utan att vara rädd.
– Jag har fått fantastik hjälp och mår mycket bättre, säger Åsa Werner.
Långsiktig behandling
Osteoporosbehandling är långsiktig och förebyggande. Kontinuerlig behandling behövs för att bibehålla effekten och minska risken för frakturer, dock är det inte ovanligt att personer efter en tid på egen hand slutar medicinera sig.
– Kanske kan det bero på rädsla för biverkningar. Och visst kan du ha exempelvis yrsel och illamående, men alternativet, att leva med obehandlad osteoporos, är så mycket värre, säger Åsa Werner.
Fakta
- Det finns effektiv osteoporosbehandling som minskar risken för frakturer.
- Har du blivit mer än 2 cm kortare? Kontakta vårdcentralen för utredning.
- Ta reda på om har risk för osteoporosrelaterade frakturer. Gör enkelt det så kallade FRAX-testet här: https://www.sheffield.ac.uk/FRAX/tool.aspx?country=9 (extern länk) FRAX-testet beräknar risken för att inom 10 år få en osteoporosrelaterad fraktur. Hög poängsumma, över 15 % risk, innebär att du bör kontakta din vårdcentral för att bli utredd.