– Detta kan bli till stor hjälp vid akuta ingrepp, inte minst för barn. Många vuxna skulle nog också vilja ha liknande bedövning, men de erbjuds inte bedövning eller känner inte till möjligheten, säger Stefan Lundeberg, Överläkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus I Stockholm
Ytlig bedövning används exempelvis vid vaccinationer, blodprov och när man sätt er in en kateter för att ge dropp eller medicin. I de flesta fall används en kräm för att bedöva innan behandlingen startar.
– Problemet med exempelvis den kräm som ofta används är att kärlen drar ihop sig när bedövningen börjar ta. Då är det svårt att hitta kärlen och få in katetern. Och det krävs att krämen sitter på i fyra timmar för att bedövningen ska verka på djupet. Rapydanplåstret bedövar snabbt och öppnar kärlen på en gång. Om du kan planera ditt stick, då är bedövningskräm bra. Men för akuta ingrepp är Rapydan bättre, säger Stefan Lundeberg.
I Rapydan kombineras lidokain och tetrakain, två snabbverkande bedövningsämnen, med en värmekomponent som aktiveras när den kommer i kontakt med luft . Studier visar att 95 procent av patienterna blir smärtfria inom 30 minuter.
– Smärtlindringen har en mycket viktig roll av psykologiska skäl, inte minst när det är en del av vardagen. Smärtan vid sticket kanske inte är så stor, men den känslomässiga upplevelsen kan vara stark och mycket obehaglig, säger Stefan Lundeberg.
Läkemedelsverkets godkännande baseras på 14 kliniska studier med 1 465 deltagare varav 118 barn, de flesta i åldrarna 3–17 år. Studierna visar att Rapydan är statistiskt signifikant överlägset placebo när det gäller smärtlindring i samband med nålstick samt ytliga kirurgiska ingrepp och med dubbelt så snabbverkande effekt som Emla.