Sjukdomen är särskilt vanlig bland nordbor och kallas därför även vikingasjukan.
Nytt läkemedel i Sverige
Det första läkemedlet för behandling av Dupuytrens kontraktur finns nu tillgängligt i Sverige. Läkemedlet ges i injektionsform och man slipper därför operation som hittills varit standardbehandling.
Dupuytrens kontraktur är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom. Sjukdomen utvecklas vanligtvis långsamt och under lång tid. I ett tidigt stadium av sjukdomen bildas knölar i handflatan. För vissa utvecklas sjukdomen med en kännbar sträng som kan kröka och låsa fingret så det inte kan sträckas ut. Detta kan vara handikappande och medför ofta svårigheter att utföravardagliga sysslor som att köra bil, tvätta sig i ansiktet, hålla i föremål, skriva på tangentbord och utöva olika idrotter.
Var femte man över 60 drabbas
I Sverige drabbas ungefär var femte man över 60 år. För kvinnor är andelen lika stor när de passerat 80 år.
Den nya och godkända behandlingen av Dupuytrens kontraktur ges som nämnt i injektionsform. 24 timmar efter injektionen sträcks fingret ut med hjälp av läkare. Om kontrakturen kvarstår kan injektionen utföras igen. Behandlingen ska ges av läkare med erfarenhet av diagnos och behandling av Dupuytrens kontraktur och som fått utbildning i hur det nya läkemedlet ska administreras.
Operation som tidigare var det enda behandlingsalternativet är ett större och mer komplicerat ingrepp och den nya behandlingsmetoden ger hopp till de som är drabbade av “vikingasjukan”.