Förändringarna påverkar även till exempel karensdagen och tandvårdsstödet.
Ersätts med karensavdrag
Från och med 1 januari i år ersätts den första dagen av en sjukskrivning, karensdagen, med ett karensavdrag. Avdraget uppgår till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön.
Genom den införda förändringen är förhoppningen att ersättningsnivåerna nu kan bli mer rättvisa för de som har oregelbundna arbetstider och blir sjuka när de skulle ha jobbat ett långt pass. Det gäller till exempel personer inom vården som ofta jobbar både oregelbundet och långa pass.
Förändringar i föräldrabalken
Par och ensamstående kvinnor kommer inom svensk hälso- och sjukvård kunna genomgå befrutkning utanför kroppen med enbat donerade könssceller.
Det är bara en av flera förändringar som nu görs i förräldrabalken, den lag som behandlar rättsförhållandet mellan föräldrar och barn.
Förbättrad vårdgaranti
Tidigare har vårdgarantin inom primärvården inneburit att du som patient har rätt till att få en medicinsk bedömning av läkare eller annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom sju dagar.
I och med årsskiftet förändras detta till att patienten har rätt till att redan inom tre dagar få besöka en läkare.
Avgiftsfri tandvård upp till 23 år
Eftersom man från regeringens håll menar att det är få under 23 år som idag har fasta anställningar på grund av studier och osäkra kontrakt vill man förbättra möjligheten till god tandvård för fler unga. Därför har man från och med 1 januari 2019 inför avgiftsfri tandvård upp till 23 års ålder. På så vis hoppas man även att grunden till bra tänder läggs genom regelbundna besök och koll på sin tandstatus. Det är folktandvården som kommer att svara för regelbunden och fullständig tandvård för såväl barn som unga till och med det år de fyller 23.
Regeringen har även beslutat att i samband med detta höja åldersgränsen för att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget till 24 år, som en konsekvens av den höjda åldersgränsen.