Det är Region Skåne och Lunds universitet som står för satsningen med snabbutbildningen.
Kort och intensiv kurs
För att få arbeta som läkare i Sverige krävs det att läkare med utländsk läkarlegitimation först gör ett prov utfärdat av Socialstyrelsen. Detta prov introducerades 2016, men enligt Williams Donoso, projektadministratör på Lunds universitet, var det få som blev godkända då.
Därför vill man nu, tillsammans med Region Skåne, testa att låta de nyanlända läkarna snabbutbildas. Kursen är kort och intensiv, endast sex månader för att plugga in programmets elva terminer, men det är en insats som förhoppningsvis kommer höja antalet läkare som klarar provet.
Stort intresse för snabbutbildningen
Tidigare har de utländska läkarna gjort självstudier innan provet, men den nya snabbkursen hoppas kunna förbereda de bättre.
För att vara behörig till snabbutbildningen krävs dels en utländsk läkarlegitimation och dels att man har klarat av en kurs i svenska på högskolenivå. Dessa behörigheter uppfylls av ett tjugotal läkare som nu ska erbjudas snabbutbildningen för att kunna ta en svensk läkarexamen. Många av de har redan erfarenhet från att arbeta utomlands.
Williams Donoso säger att det har funnits ett stort intresse för snabbkursen och han tror att den kan förbättra möjligheterna att klara provet.