Enligt en undersökning, utförd av Kantar Sifo uppdrag av digitala sömnmottagningen Learning to Sleep, har sju av tio svenskar haft svårt att sova någon gång under det senaste året. Enligt undersökningen tenderar kvinnor att ha större bekymmer med sömnen än män. Drygt tre av fyra av de tillfrågade kvinnorna uppgav att de haft svårt att sova någon gång under det senaste året, medan tre av fem av männen känner så kring sin sömn.
Av de alternativ de tillfrågade kunde välja bland i undersökningen var den vanligast förekommande anledningen till dålig sömn att de bråkat med närstående. Så många som en tredjedel av de med sömnproblem senaste året angav det alternativet, och både kvinnor och män upplevde att sömnen påverkades av konflikter.
Stockholmare tenderar att låta bråken gå ut över sömnen något mer än i övriga landet. Fyra av tio stockholmare känner att bråk med närstående påverkat sömnen det senaste året. I övriga landet var det något färre, knappt tre av tio tillfrågade.
En av fyra män angav sexuell rastlöshet som en orsak till sömnproblemen. Hos kvinnor verkar detta inte alls vara något bekymmer – bara fem av hundra tillfrågade kvinnor låg vakna på grund av sexuell otillfredsställelse.
Oro för framtiden och världsläget
Flera av deltagarna i undersökningen valde att skriva egna svar på vilka anledningar de har till varför de sovit dåligt det senaste året. Bland svaren fanns flera alternativ som berörde allt från elpriser, kriget i Ukraina och världsläget till pandemi och sjukdomar.
– Orsaker vi annars ser till långvariga sömnproblem är stress och oro. Om de mer kortvariga anledningarna sker oftare och oftare kan oro och stress i sig bli ett problem som tar över. Om detta går för långt behöver man leta efter mer långvariga lösningar än de vanliga tipsen man läser om som ”mindre skärmtid” eller ”sänka temperaturen i sovrummet”, kommenterar Lina Johansson, legitimerad psykolog på sömnmottagningen Learning to Sleep i ett pressmeddelande.
Sömnlös under halloween?
Så här strax innan halloween frågade också undersökarna om vi låter fiktiv skräck (från
bok, film, serie, ljudbok, internet) påverka sömnen. Svenskarna verkar dock vara rätt så modiga. Bland de som någon gång sovit dåligt det senaste året så angav inte ens en på tio detta som anledning till sömnproblemen. Att låta skräckfilmen hålla oss vakna på natten är lite vanligare hos kvinnor, drygt en tiondel av kvinnorna angav sömnsvårigheter efter att ha utsatts för fiktiv skräck medan motsvarande siffra för männen bara var tre procent.
Kan fullmånen hålla oss vakna på natten?
Enligt undersökningen är det faktiskt endast fyra procent som svarat att de på riktigt tror att det är rymden, månar och planeter som påverkat deras dåliga sömn det senaste året. Yngre tenderar att låta sig påverkas av rymden något mer. Nästan en tiondel av de tillfrågade i åldern 16–34 år tror att rymden kan ha påverkat sömnen, medan nästintill ingen (endast en procent) av de äldre i åldern 56–79 år svarat det.