Ange ditt sökord

Deltagarna i studien ska dygnet runt, i en vecka, bära sensorer som mäter aktivitet och ljus. Klockan är en av två sensorer. Foto: Shutterstock

Deltagarna i studien ska dygnet runt, i en vecka, bära sensorer som mäter aktivitet och ljus. Klockan är en av två sensorer. Foto: Shutterstock

Ny studie ska sätta ljus på hur hälsan påverkas av ljusdesign i hemmet

Just nu pågår en studie som metodiskt ska ta reda på i vilken utsträckning som "socialt jetlag" påverkar oss människor negativt och hur ljus i hemmet kan påverka hälsan.

Annons:

Studien är en delstudie vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Samlar in data

Deltagarna i studien kommer att under en vecka bära olika typer av aktivitetsmätare. Via mätarna samlar forskarna in data som fastsäller aktivitetsprofil och ljusprofil.

– Profilerna jämförs och utfållsmåttet är grad av samstämmighet. När avvikelser ökar betecknar vi det som “socialt jetlag” vilket är en typ av rytmstörning som negativt kan påverka sömn, sömnkvalitet, humör och vakenhet, förklarar Arne Lowden, ansvarig för delstudien.

Tanken är att med de senare variablarna även mäta för att se om de samvarierar med rytmdata, det vill säga sömn- och dygnsrytm.

Metodologisk undersökning

Undersökningen betecknas som metodologisk, det vill säga att man går metodiskt till väga för att samla in data och se huruvida de mått man får in, och de verktyg som används vid insamlingen, är relevanta för att fastställa social jetlag.

Delstudien är en del av ett större projekt som finansieras av Energimyndigheten och svensk huvudansvarig är Torbjörn Laike, professor och miljöpsykolog vid Lunds universitet.

Motverka social jetlag

I en senare fas av studien kommer man att programmera ljusexponering i hemmet hos deltagarna.

– Det gör vi för att kunna se om man genom att låta deltagarna bära sensorer kan motverka social jetlag, säger Arne Lowden.

En testmiljö i bostad ska designas i samarbete med fastighetsägare, ljusdesigners och forskare.

– Projektet är framtåblickande vad gäller ljusdesign i bostäder där även hälsoaspekter blir viktiga jämsides de energibesparande, avslutar Arne Lowden.

Fakta

Delprojektet utförs vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Deltagarna bär en mätare runt halsen, och en klocka på armen, dygnet runt i sju dagar. Mätarna registrerar ljus och aktivitet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: