Ange ditt sökord

Trots skillnader behandlas stroke hos män och kvinnor på samma sätt idag. Foto: Shutterstock

Trots skillnader behandlas stroke hos män och kvinnor på samma sätt idag. Foto: Shutterstock

Ny studie fokuserar på könsskillnader i samband med stroke

Idag behandlas stroke lika för kvinnor som för män, något som i framtiden kan komma att ändras. Det konstaterar forskare i Lund som visar att det är stora könsskillnader på hur en stroke skadar hjärnan hos män och kvinnor.

Annons:

Det är inte bara första gången som en studie fokuserar på könsskillnader utan även som forskare använt sig av mänsklig hjärnvävnad i laboratorieförsök. Tidigare försök har baserats på andra slags blodkärl eller kärl från djur.

Tredje vanligaste dödsorsaken

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärtinfarkt och cancer. Stroke är samlingsnamnet för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Cirka 30 000 svenskar drabbas varje år och ungefär hälften av de drabbade avlider eller får svåra funktionshinder. 

Var femte kvinna och var sjätte man drabbas av stroke.

Östrogenhormon skyddar

En förklaring till att män drabbas av strok i betydligt yngre ålder än kvinnor är att det kvinnliga hormonet östrogen tro ha en skyddande effekt. 

Biologiska skillnader är en annan aspekt som tros påverka risken för stroken. Forskarna från Lund har funnit ytterligare en skillnad och det är blodflödet i hjärnan efter stroken. Man kunde se att de skadliga sammandragningarna av blodkärlen efter en stroke är betydligt större hos män än hos kvinnor.

Signalvägar

I studien har man även tittat på signalvägar i hjärncellen som påverkar de kärlsammandragningar som leder till syrebrist och hjärnskador i samband med stroke. 

Hilda Ahnstedt, kärlforskare och en av tio forskare bakom studien säger till Sydsvenskan att man geom att blockera signalvägen kan stoppa kärlsammandragningar, öka blodflödet och minska hjärnskadorna i samband med stroke. Forskarna fann att det är två receptorer som förmedlar en signal till hjärncellen om att dra samman kärlen. Genom att sätta in en blockerare direkt efter en stroke på de råttor som man testade, fann forskarna att att blockeraren har en effekt upp till sex timmar efter stroken. Överlevnaden har varit hundra procent. 

Behandlas lika

Trots skillnaderna behandlas stroke hos män och kvinnor på samma sätt men forskarna i Lund menar att det är viktigt det är att kartlägga skillnaderna mellan könen, både när det gäller skador och effekterna av behandling. Hilda Ahndstedt menar att det finns ett stort kunskapsglapp när det gäller vad som händer i hjärnan efter en stroke. 

Nya behandlingsmetoder

Blockeraren som forskarna har använt sig av i samband med den nya studien är en molekyl som nu ska utvecklas och testas kliniskt. Det verkar dessutom som om blockeraren kan fungera inte bara på blodpropp och hjärnblödning utan även på hjärtpropp.

Nästa steg i forskningen blir att undersöka hur de manliga respektive kvinnliga könshormonerna, testosteron och östrogen, kan påverka blodkärlen. I förlängningen kan det leda till nya läkemedel och behandlingsmetoder.

Källa: Sydsvenskan, Hjärtlungfonden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: