Ange ditt sökord

Uppföljningen går ut på att en sjuksköterska kontaktar patienten för att fråga hur de har det efter vårdtiden. Foto: Shutterstock

Uppföljningen går ut på att en sjuksköterska kontaktar patienten för att fråga hur de har det efter vårdtiden. Foto: Shutterstock

Ny patientuppföljning när sjuksköterska ringer upp patienten

På Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har en sjuksköterska börjat ringa upp patienter som kan tänkas vara oroliga eller missnöjda med sin vårdvistelse, något som har visat sig uppskattat bland patienterna. 

Annons:

Uppföljningen görs dels för att fånga upp eventuella klagomål i ett tidigt skede, dels för att erbjuda patienten snabbare hjälp.

En ny sorts patientuppföljning 

Efter en sjukhusvistelse är det inte alltid man kommer ihåg all information som ges till en vid utskrivningen. All information kanske inte hinner sjunka in eller så har man kanske bråttom att lämna och få komma hem. 

Det här är något som man på ortopedkliniken på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har noterat och man har därför utvecklat en ny sorts patientuppföljning. 

Brukar räcka med ett samtal

Uppföljningen går ut på att en sjuksköterska kontaktar patienten för att fråga hur de har det efter vårdtiden. På så vis fångar kliniken upp oroligheter, frågor och eventuellt missnöje hos patienten. 

Oftast räcker det med ett samtal per patient, men ibland kan det behövas mer rådgivning eller ett återbesök där patient och personal talar igenom det som hänt. De patienter som personalen tror kan behöva en extra kontakt sätts även upp på en särskild telefonlista. 

Genom samtalen får också patienten chans att lämna förslag på vad personalen kan göra annorlunda. 

Initiativet välkomnas bland patienterna

Det nya arbetssättet har även frigjort tid för annat. Verksamhetschefen Tobias Wirén berättar att det tidigare gick mycket tid åt att utreda klagomål och hantera anmälningar, nu fångar man istället upp problemen tidigare och visar samtidigt patienten att det finns ett intresse i vad dem tycker.

Även patienterna välkomnar initiativet. De blir glada och uppskattar omtanken, plus att de får möjlighet att prata av sig och ta upp funderingar som kan ha väckts efter att de lämnat sjukhuset. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: