Att kampanjen riktar sig specifikt till män beror på att runt 70 procent av alla personer som varje år tar sitt liv är just män.
Bakom kampanjen står organisationerna Suicide Zero, Mind och SPES, som alla arbetar för att förebygga självmord.
Ledande dödsorsaken bland män 15–44 år
Varje år är det runt 1 500 personer som tar sitt eget liv. Enligt siffror från självmordslinjen Mind består 70 procent av de som ringer in till dem av kvinnor. Detta samtidigt som självmordsstatistiken visar att 70 procent av dem som faktiskt begår självmord är män. Faktum är att självmord är den ledande dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år i Sverige. Därför har man valt att utforma kampanjen ”Stör döden” som ett försök att nå män.
Varför män är så pass överrepresenterade i statistiken beror på några särskilda faktorer. Dels har de väldigt svårt att identifiera och sätta ord på känslor, dels har de mycket svårare att söka hjälp. Deras metoder för att ta sina liv är också mer aggressiva jämfört med kvinnornas, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero.
Viktigt att våga fråga
En viktig sak som kampanjen belyser är att vi människor runt omkring måste våga vara artigt påträngande och ställa frågor som visar att vi ser personen i fråga. En sådan fråga kan vara ”Har du tankar på att ta ditt liv?”. Den kan kännas offensiv och kanske är man rädd för att den ska väcka den typen av tankar, men frågan i sig kommer inte att utlösa självmordstankar. Tvärtom kan det vara första gången som någon ser att en person mår psykiskt dåligt och vågar prata om det, säger Alfred Skogberg. Det kan göra skillnaden för en person som funderar på att ta sitt liv.
Finns mycket omgivningen kan göra
Självmord är ett folkhälsoproblem, något som kampanjen vill göra fler medvetna om. Det finns mycket som vi i omgivningen kan göra för att förhindra självmord, men då måste vi också vara uppmärksamma på varningssignalerna.
Enligt Alfred Skogberg är det inte alltid de ”uppenbara” sakerna som traumatiska upplevelser som leder till psykisk ohälsa eller självmordstankar. En skilsmässa, pensionering eller att få en sjukdomsdiagnos kan också ge upphov till tankar om att ta sitt liv. Vad man kan göra då är att ta personen åt sidan, fråga hur hen mår och ställa öppna frågor om livet. Ett annat sätt kan vara att dela med sig av egna erfarenheter för att öppna till dialog, menar Alfred Skogberg.
Uppmärksamma riskbeteenden
Vid misstanke om att en person går i självmordstankar ska man även vara uppmärksam på några riskbeteenden. Det kan till exempel vara att personen avskärmar sig från vänner och familj, ändrar beteende, dricker mer alkohol eller tar droger, samt ändrar sina mat- och sovvanor.
Råd från den ideella föreningen Mind om hur man kan hjälpa någon med suicidtankar:
- Våga fråga. Det kan kännas otäckt och påträngande, men genom att våga fråga kan ångesten lätta. Samtalet ska i första hand handla om den som mår dåligt och inte dina egna reaktioner.
- Lyssna. Det viktiga är inte att komma med svar utan att lyssna empatiskt och verkligen ta in det personen säger, då visar vi att vi bryr oss. Det gäller att lyssna vilka känslor personen har just nu och vad den behöver. Det går att stötta bara genom att lyssna på vad personen känner.
- Finns där.Visa att du finns. Undvik att lämna en person med självmordstankar ensam. Är det riktigt akut ska du ringa 112, men det finns mycket man kan göra innan dess. Kom ihåg att det är farligare att göra ingenting än att göra något.
- Kontrollera säkerhet. Om någon pratar om att ta sitt liv är det viktigt att kontrollera hur pass allvarliga tankarna är. Fråga om det finns en tanke på hur och när, men också vad som skulle kunna göra att hen mår bättre och känner sig tryggare.
- Bryt tankemönster. Försök närma dig personen även om denne försöker avskärma sig från omvärlden, men undvik att komma med pepp eller goda råd. Fokusera på den personens känslor, du ska vara en lyssnare men inte en problemlösare. När personen fått uttrycka sig så kan du fråga hur det kändes att prata om det och om du kan göra något.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101 Chatt: chat.mind.se Mejl: [email protected]
Vårdguiden 1177 Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177 Webb: www.1177.se Hjälplinjen Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/
Jourhavande präst Tel: 112, alla dagar 21–06 Chatt: Svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Jourhavande medmänniska Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.
Bris – barnens rätt i samhället Tel: 116 111, alla dagar 14–21. Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar 9–12 Chatt, alla dagar 14–21: http://www.bris.se/?pageID=189
Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/