3 månader kvar till jul (cirka 90 dagar) och det kanske känns som om det är i tidigaste laget att tänka på julklappar. 2009 blev spikmattan med buller och brak utvald till årets julklapp, den sägs bota såväl smärta och sömnproblem som en hel del annat och har varit mål för en intensiv och offensiv marknadsföring.
Det har tidigare varit dåligt med vetenskapliga studier som kunnat ge belägg för spikmattans verkliga nytta – något som Anette Kjellgren, docent i psykologi, nu velat ändra på.
Spikmattan kan hjälpa patienter
I en ny studie lät man smärtpatienter använda spikmattan varje dag under tre veckor samtidigt som man mätte psykologiska variabler och smärtindikatorer. Genom att mäta upp dessa värden både före, under och efter studien skapade man en helhetsbild med ett tydligt resultat: spikmattan ger ingen mätbar effekt på sömn, stress, ångest eller långvarig kronisk smärta. Vad Anette Kjellgren och hennes kollegor däremot kom fram till var att “patienterna fick en mätbar minskning av den värsta smärtan”.
Man såg att smärttoppar hos patienterna kapades och skillnaden för patienterna var såpass stor att man statistiskt kunde säkerställa den. Anette Kjellgren säger i ett uttalande att “spikmattan …. kan ge viss lindring när det gäller kraftiga smärtpåslag”.
I studien använde man sig av personer i åldrarna 21-81 år och det var viktigt att deltagarna aldrig hade använt spikmatta vilket visade sig vara lite svårt när det gällde att få fram deltagare. Man använde sig också av två olika fabrikat och märkte ingen skillnad mellan dessa. Anette Kjellgren fortsätter “Att komma åt långvarig kronisk smärta är svårt. Men jag kan ändå se att det kanske kan gå att kombinera spikmatta med annan behandling …”.
Ambitionen är att gå vidare och göra en ännu större studie där man även går mer på djupet vad gäller olika ämnen som frigörs i samband med användandet av spikmattan som nu alltså visar sig kunna påverka och i viss mån lindra smärta.