I studien ingår 165 barn med tumören neuroblastom, de flesta under fem års ålder. Under drygt 20 år har dessa barn följts av två forskargrupper ledda av professorerna Tommy Martinsson vid Sahlgrenska akademin och Per Kogner vid Karolinska Institutet.
Neuroblastom är en nervcellstumör som uppvisar skador på vissa kromosomer. Om tumören kan karaktäriseras av en skada på kromosom 11 är den mycket aggressiv och svår att bota.
– Vi fann att barnen som har denna form av tumör är dubbelt så gamla när de insjuknar jämfört med barn som har andra typer av neuroblastomtumörer. De har dessutom ett långsamt sjukdomsförlopp med en svårbehandlad tumör, säger Helena Carén, forskare på avdelningen för medicinsk genetik och klinisk genetik vid Sahlgrenska akademin.
Genom modern genetisk teknik har forskarna lyckats analysera tumörcellernas DNA och undersöka skadorna på kromosomerna och på så sätt identifierat undergrupper av de mest aggressiva neuroblastomen. Nästa steg är att identifiera deras svagheter på genetisk väg för att ta fram mer lämpliga behandlingar.
– Vi kallar det “personalized medicine”, eftersom man då baserar behandlingen efter patientens, eller som i detta fall, tumörens, genetiska profil, säger genetikprofessor Tommy Martinsson på avdelningen för medicinsk och klinisk genetik vid Sahlgrenska akademin.
Barncancerprofessorn Per Kogner vid Karolinska institutet konstaterar att tack vare deras upptäckt finns nu möjlighet att skräddarsy olika behandlingsformer för att kunna rädda fler barns liv.
Studien har genomförts med hjälp av stöd från Barncancerfonden och Cancerfonden.
Fakta
Neuroblastom är en tumörsjukdom som drabbar små barn, de flesta diagnostiseras före fem års ålder. Det är den tredje vanligaste cancerformen hos barn, efter leukemi och hjärntumör. Ett 20-tal barn i Sverige drabbas varje år och risken att få sjukdomen är lika stor över hela världen. Neuroblastom är en nervcellstumör som uppkommer i och under utvecklingen av det sympatiska nervsystemet. Barnen behöver inte ha några besvär utan sjukdomen kan upptäckas genom att föräldrarna eller läkaren känner en knöl. När tumören sedan växer eller sprider sig kan den trycka på andra organ och därmed ge symptom. Olika behandlingsformer är operation, cytostatika, strålbehandling och högdosbehandling med stamcellsstöd samt A-vitamin.