Behandlingsmetoden kallas Jönköpingsmodellen och har enligt studien utgjort ett bra underlag mellan patient och personal. Bakom studien står käkkirurgin i Jönköping och en forskargrupp från Göteborg.
Frågeformulär gjorde patienterna mer avslappna
Formuläret som patienterna fick fylla i bestod av ett antal frågor som rörde deras grad av tandvårdsrädsla, tidigare erfarenheter och speciella önskemål. Frågeformuläret besvarade patienterna innan besöket och det visade sig att den modellen fick dem att bli mer avspända. Även personalen upplevde en skillnad.
Totalt deltog 1 500 vuxna patienter vid olika tandvårdskliniker i Region Jönköping i behandlingsstudien.
1 av 5 lider av tandvårdsrädsla
I Sverige är det runt tjugo procent av befolkningen som lider av någon form av tandvårdsrädsla, detta enligt en studie från 2016. Rädslan kan till exempel bero på att man fått ett dåligt bemötande vid tidigare besök eller att man bygger upp ett scenario med en smärtsam behandling, berättar Carl-Otto Brahm, övertandläkare på käkkirurgen i Jönköping.
Det händer att personer undviker att gå till tandläkaren, vilket i sig kan vara ett symtom på en slags tandvårdsrädsla. Carl-Otto Brahm menar dock att det är viktigt att regelbundet besöka tandläkaren för att undvika större problem med sina tänder.
Hoppas klinikerna inför behandlingsmodellen
Personer som lider av tandläkarskräck är en utsatt grupp, men genom att använda behandlingsmetoden med frågeformulär innan tandläkarbesöket så hoppas Carl-Otto Brahm att det ska ge patienterna ett bättre omhändertagande. Av den anledningen är också en annan förhoppning att Jönköpingsmodellen ska införas på tandvårdsklinikerna i Jönköpings län och så småningom även i hela landet.