Ange ditt sökord

Med en ny behandlingsmetod skulle man kunna koncentrera strålningen utan att öka biverkningarna. Foto: Shutterstock

Med en ny behandlingsmetod skulle man kunna koncentrera strålningen utan att öka biverkningarna. Foto: Shutterstock

Ny behandling kan minska biverkning vid behandling av barn med hjärntumör

Behandling av hjärntumörer hos barn utförs ofta med strålning. Strålningen riskerar att skada även frisk vävnad och därför påverka delar av hjärnan negativt. Nu kan forskare ha hittat en behandlingsmetod som minskar biverkningarna.

Annons:

De delar av hjärnan som kan skadas i samband med strålbehandling är framför allt delar som påverkar minne och inlärning och därför löper barn som strålbehandlas risk att drabbas av bestående kognitiva biverkningar.

Minska skadliga biverkningar

Det är forskare vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, som har utvärderat olika typer av strålbehandlingstekniker.

Man utgick från sex barn som blivit strålbehandlade mot en form av hjärntumör som nästan uteslutande drabbar barn, medulloblastom.

Forskarna skräddarsydde behandlingen för varje patient och använde sig av protonterapiteknik och nyare fontonterapiteknik.

Proton- och fotonterapi

En protonstråle kan varieras och nå ett bestämt djup medan traditionell röntgen- och elektronstrålning går rakt igenom kroppen. Det är den egenskapen som gör att även frisk vävnad skadas.

Med protonterapi kan man istället koncentrera strålningen till själva tumören och dessutom höja stråldosen utan att för den skull öka biverkningarna.

Fotonterapi är en högenergisk röntgenstrålning som fungerar på ett liknande sätt som protonterapi.

Minska biverkningar

Resultatet av forskningen visade att man genom framförallt protonterapi minskade risken för kognitiva biverkningar avsevärt.

Malin Blomstrand, läkare som tillsammans med fysikern Patrik Brodin och kollegor utfört den nu aktuella forskningen säger i ett uttalande att man tror att resultaten kan medföra bättre livskvalitet hos barn som genomgår strålbehandling mot hjärnan.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: