Ange ditt sökord

Appen hjälper dig som genomgår IVF-behandling att bland annat hålla ordning på läkemedel, något som ökar möjligheterna till graviditet. Foto: Shutterstock

Appen hjälper dig som genomgår IVF-behandling att bland annat hålla ordning på läkemedel, något som ökar möjligheterna till graviditet. Foto: Shutterstock

Ny app som stöd för kvinnor som genomgår IVF-behandling

För att hjälpa kvinnor som använder läkemedel som en del i IVF-behandlingen finns det en ny app med funktioner som hjälper till att hålla koll på hur och när de olika läkemedlen ska tas.

Annons:

IVF står för in vitro fertilisering/assisterad befruktning och är en metod för att hjälpa kvinnor som inte kan bli gravida genom vanligt samlag. 

Viktigt att läkemedel tas i rätt tid

Det är viktigt att du som genomgår IVF-behandling tar de olika läkemedlen i rätt tid. Att ta läkemedlen i rätt tid och i rätt dos kan upplevas som krångligt men ökar möjligheterna till en graviditet vid IVF-behandling.

– En IVF-behandling består av många olika steg och kräver noggrannhet när det gäller hur och när de olika läkemedlen ska tas. Man är rädd att göra fel. Appen kan underlätta behandlingen genom att man har all information på ett ställe och blir påmind om de olika stegen i behandlingen. På det sättet bidrar appen till en trygghet när man genomgår IVF, säger Camilla Garefelt, patientföreningen Barnlängtan.

Patienter känner oro

Margareta Kitlinski som är överläkare och tf sektionsfchef på Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö säger att man varje vecka möter patienter som är oroliga över att ha missat något i behandlingen. 

– Ibland är skadan redan skedd och behandlingen blir därmed misslyckad. Appen ökar möjligheten att alla behandlingssteg genomgås vid rätt tidpunkt och därmed även chansen till en lyckad IVF-behandling, säger Margareta Kitlinski, överläkare och tf sektionschef på Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmö.

I appen finns följande funktioner:

  • Kalenderfunktion för att anteckna de olika stegen i behandlingen
  • Påminnelser om när mediciner ska tas
  • Påminnelse om tider bokade på klinik
  • Instruktionsfilm
  • Information om de olika besöken på kliniken

Patienter som får MSDs läkemedel Puregon förskrivet får tillgång till appen som kan användas för samtliga läkemedel som används under IVF-behandlingen. Appen heter Puregon, är gratis och laddas ner från AppStore här (iPhone/iPad/iPod) eller Google play här (Android mobiltelefoner/surfplattor). Inloggning sker via den kod som finns på bipacksedeln för Puregon.

Fakta: Så går IVF till

Kvinnan får i de flesta fall fertilitetsläkemedel för att utveckla flera mogna ägg som kan befruktas. Det finns en mängd olika fertilitetsläkemedel och din läkare bedömer vilka som passar bäst för dig.  Ägglossningsstimulerande behandling inleds med GnRH-agonister eller GnRH-antagonister, som tas under en tid innan man sätter igång ägglossningen. Dessa läkemedel kan tas som nässpray, injektion, eller i depåform. Därefter får du follikelstimulerande hormon och humant menopausgonadotropin, FSH och hMG, som stimulerar ägglossningen. Du kommer att stå under noggrann övervakning under behandlingen med de här läkemedlen eftersom olika kvinnor svarar olika på dem.  Genom att kontrollera hormonnivåerna i ditt blod kan läkaren avgöra när äggen är mogna. En ultraljudsundersökning visar när äggen är färdiga att tas ut. När äggen är mogna aspireras de (tas ut), vanligtvis under lätt sedering. Läkaren använder vaginalt ultraljud för att se var de mogna äggen finns och tar normalt ut dem transvaginellt, dvs genom slidan. Ungefär samtidigt som dina ägg tas ut måste din partner producera ett spermaprov. Om donerad sperma ska användas tas provet ut från frysen. I båda fallen tvättas sperman och de spermier som har den bästa kvaliteten väljs ut för att befrukta äggen. Spermierna blandas sedan med äggen i en odlingsskål med näringslösning som ställs i ett värmeskåp.

Under de följande två dagarna kontrolleras skålen för att se om något av äggen befruktats. De befruktade äggen får stå kvar en dag eller så och kontrolleras sedan igen. 2-3 dagar efter befruktningen görs embryobedömning då de friskaste embryona väljs ut för att sedan sättas tillbaka in i din livmoder. Under tiden har du hjälpt livmodern att förbereda sig för att ta emot ett embryo genom att ta progesteron, som gör att livmoderväggen blir tjockare. Progesteron kan ges som injektion, vagitorium eller gel. Om endometriet (livmoderväggen) är för tunt kan IVF-cykeln behöva avbrytas eftersom forskning visar att embryot då har sämre möjlighet att fästa sig.  Normalt återförs endast ett embryo till livmodern genom livmoderhalsen, för att minska risken för flerbördsgraviditet. Övriga friska embryon kan frysförvaras. 

I ett lyckat försök fäster (implanterar) ett eller två embryon i livmoderväggen och fortsätter sedan att växa där. Efter cirka två veckor kan man göra ett graviditetstest. (Källa: Babycenter)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: