Överenskommelsen har gjorts mellan regeringen och Vänsterpartiet.
Screening för livmoderhalscancer
Idag erbjuds screening för livmoderhalscancer via gynelkologiskt cellprov till alla kvinnor mellan 23-64 år. Det rör sig om cirka 2,6 miljoner kvinnor som med tre till sju års intervall erbjuds denna möjlighet.
Kostnaderna skiljer sig åt i landet och i vissa landsting kan ett cellprov kosta upp till 200 kronor medan det i andra landsting är kostnadsfritt. Detta ska nu förändras i och med den nya överenskommelsen.
Träder i kraft vid årsskiftet
Varje år drabbas drygt 500 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige, och nästan 150 av dessa dör till följd av sjukdomen. Cellprovtagningen gör att man kan upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede och påbörja behandling. I och med att det blir avgiftsfritt hoppas Vänsterpartiet, enligt Ulla Andersson som är ekonomiskpolitisk talesperson i partiet, att fler kvinnor genomför genomföra cellprov och screening.
Enligt beräkningar kommer satsningen att kosta 141 miljoner kronor per och och är planerad att träda i kraft vid årsskiftet.
Kritik mot åldersgräns
Den slopade avgiften får dock kritik då den bara gäller kvinnor mellan 23 och 64 år. Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna är mycket kritisk till detta och Anna Eriksson, pressekreterare på SPF säger till sajten News55 att det rör sig om åldersdiskriminering. Anna Eriksson menar att man inte slutar drabbas av cancer bara för att man fyller 65 och från SPF vill man att åldersgränsen tas bort helt. Enligt statistik från Socialstyrelsen som SPF Seniorerna har tittat närmare på är 24 procent av de som drabbas av livmoderhalscancer fyllda 65 år och 63 procent av de som dör av livmoderhalscancer är 65 år och äldre. Anna Eriksson menar att även om det inte finns tillräckligt med forskning som stödjer att en högre åldersgräns gör någon nytta finns det inte heller någon forskning som stödjer tesen att det inte skulle göra nytta.
Detta är dock ingenting som regeringen kan ta närmare hänsyn till, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar till News55. I ett pressmeddelande från regeringen meddelas att beslutet baseras på statistik och rekommendationer från Socialstyrelsen och Annika Strandhäll konstaterar i sin kommentar igen att beslutet kopplats till Socialstyrelsens nationella rekommendationer och att Socialstyrelsen är den som i så fall får se över åldersspannet.
Fakta screening vid livmoderhalscancer
I Sverige började man använda cellprov i mitten av 60-talet för att upptäcka tumörens första stadier och sedan dess har antalet fall minskat från 1 200 fall per år till 500. Varje år dör ungefär 170 kvinnor av sjukdomen. Livmoderhalscancer behandlas med operation eller strålning