Integrativ medicin har fått sitt namn från ordet ”integrera”, tanken är att förena konventionell vård med alternativa och komplementära behandling som till exempel akupunktur, massage eller musik. Det gäller enbart metoder med dokumenterad vetenskaplig effekt som visat sig säkra. Boken är den första som beskriver integrativ medicin i Sverige i dag och hur synsättet kan förbättra framtidens vård. Den är skriven i samarbete med Torkel Falkenberg, verksam vid enheten för studier av integrativ vård, Karolinska Institutet.
Intresset för integrativ medicin har vuxit starkt i Sverige, en enkät besvarad av slumpvis utvalda stockholmare visade att 77 procent av de tillfrågade önskade fler alternativa och komplementära metoder i vården. – Min tolkning är att vi vill vara mer delaktiga när vi söker vård och får behandling i dag. Vi har också ett större intresse för att förebygga sjukdomar, säger Pia Carlson. Delaktighet och prevention är hörnstenar i det integrativa synsättet. Patienten ses som en samarbetspartner.
Målet är att gynna det som skapar hälsa i samarbete med vårdpersonalen. Intresset för att integrera den konventionella vården med komplementära metoder är stort även bland politiker och vårdpersonal – Det integrativa synsättet erbjuder flera nya metoder att stimulera patienten att bli mer aktiv i sin behandling, säger Pia Carlson. Sådana metoder skulle bli ett mycket effektivt vapen i kampen mot fetma och hjärt-kärlsjukdomar. Det mest framgångsrika sättet att slippa drabbas är ta ett eget ansvar för sin kost och motion.
Integrativ vård vänder sig till alla som är intresserad komplementära behandlingsmetoder och dess plats i den konventionella vården. Den kommer också att användas i utbildningen av vårdpersonal. Ämnen som diskuteras är bland annat: Vem skapar framtidens vård? Hur kan man forska på komplementära metoder? Vem kan ge behandlingarna? Vad säger kritikerna om integrativ vård?
Titel: Integrativ vård – med konventionella,
alternativa och komplementära metoder
Författare: Pia Carlson och Torkel Falkenberg
Bokförlag: Gothia Förlag
ISBN: 978-91-7205-554-4