Ange ditt sökord

Ny forskning pekar på att för att minska blodtrycket bör kvinnor träna på morgonen medan män i stället bör träna på kvällen. Den bästa träningen är dock fortfarande den som blir av. Foto: Getty Images

Ny forskning pekar på att för att minska blodtrycket bör kvinnor träna på morgonen medan män i stället bör träna på kvällen. Den bästa träningen är dock fortfarande den som blir av. Foto: Getty Images

Morgon- eller kvällsträning – vad är bäst?

När det gäller träning är det inte bara hur och vad du tränar som spelar roll, utan också när du tränar. Ny forskning visar att tidpunkten på dagen kan påverka träningsresultaten olika för kvinnor och män. Beroende på om du tränar på morgonen eller kvällen kan du optimera dina hälsovinster och prestationsförmågor.

Annons:

Bakgrund till forskningen

Studien som publicerades av Skidmore College delade upp deltagarna i två grupper: morgon- och kvällstränare. Forskarna var förvånade över att upptäcka att män och kvinnor svarar olika på träning beroende på tidpunkten på dagen. Här är en sammanfattning av resultaten och vad de innebär för din träning.

Fördelar med morgonträning för kvinnor

Kvinnor som vill minska bukfett och sänka sitt blodtryck bör träna på morgonen. Forskningen visar att morgonträning resulterar i större reduktion av bukfett och blodtryck hos kvinnor. Enligt studien:

  • Bukfett: Kvinnor som tränar på morgonen minskar sitt bukfett mer än de som tränar på kvällen.
  • Blodtryck: Morgonträning sänker både systoliskt och diastoliskt blodtryck mer effektivt än kvällsträning.

Förbättrad kroppskomposition för kvinnor

Kvinnor som tränar på morgonen har även visat sig minska sin totala kroppsfettprocent och öka sin fettfria massa mer effektivt. Detta kan bero på att kroppen tenderar att förbränna fett mer effektivt efter en natt av fasta, vilket är vanligt vid morgonträning.

Fördelar med kvällsträning för kvinnor

Å andra sidan har kvällsträning visat sig förbättra muskelstyrka och uthållighet hos kvinnor. För de som vill bygga överkroppsmuskler eller förbättra sin uthållighet och humör, är kvällsträning idealisk.

  • Muskelstyrka: Kvinnor som tränar på kvällen upplever större ökningar i överkroppens muskelstyrka jämfört med de som tränar på morgonen.
  • Uthållighet: Kvällstränare har också visat sig förbättra sin uthållighet i högre grad.
  • Humör: Kvinnor som tränar på kvällen rapporterar ofta förbättrad sinnesstämning och mindre stress.

Fördelar med kvällsträning för män

För män som vill sänka sitt blodtryck och minska trötthet är kvällsträning mer fördelaktigt. Studien visade att män som tränade på kvällen upplevde större minskningar i systoliskt blodtryck och mindre trötthet jämfört med de som tränade på morgonen.

  • Blodtryck: Kvällsträning sänker blodtrycket mer effektivt hos män än morgonträning.
  • Trötthet: Män som tränar på kvällen rapporterar mindre trötthet och bättre allmän hälsa.

Förbättrad fettförbränning för män

En intressant observation i studien var att män som tränar på kvällen upplever en ökad fettförbränning. Denna effekt tros bero på kroppens naturliga dygnsrytm, som gör att ämnesomsättningen är högre på kvällen.

Anpassa träningen efter din inre klocka

Docent Jennifer J. Heisz vid McMaster University påpekar att den bästa tiden att träna ofta beror på ens kronotyp, det vill säga om man är en morgonmänniska eller nattuggla. Personer som är mer alerta på morgonen kan dra större nytta av morgonträning, medan kvällsmänniskor kan prestera bättre och få mer ut av sin träning på kvällen.

Hitta balansen för bästa resultat

Paul J. Arciero, forskningsledaren, betonar vikten av en mångsidig träningsrutin, oavsett tid på dagen. Hans program, RISE, kombinerar styrketräning, sprintintervallträning, stretching och uthållighetsträning, vilket enligt hans forskning ger bäst resultat.

  • Styrketräning: För att bygga muskelstyrka och förbättra uthållighet.
  • Sprintintervallträning: För att förbättra kardiovaskulär hälsa och fettförbränning.
  • Stretching: För att förbättra flexibilitet och minska skaderisken.
  • Uthållighetsträning: För att förbättra kardiovaskulär uthållighet och allmän hälsa.

Slutsatser kring när du ska träna

Resultaten från studien vid Skidmore College visar att tidpunkten på dagen när du tränar kan ha betydande effekter på dina träningsresultat, beroende på om du är man eller kvinna. Kvinnor som vill minska fett och blodtryck bör överväga morgonträning, medan de som vill förbättra muskelstyrka och humör kan dra nytta av kvällsträning. Män, å andra sidan, kan uppnå bättre resultat i blodtryckssänkning och fettförbränning genom kvällsträning.

För bästa resultat, anpassa din träning efter din inre klocka och kombinera olika typer av övningar för en holistisk hälsoförbättring.

Läs om att träning kan mildra klimakteriebesvär.

Läs om överträning.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: