Det visar en studie från University of California.
Mindre sömn
I studien deltog 2 048 barn som gick i fjärde och sjunde klass i totalt 29 skolor i Massachusetts i USA. För att ta reda på hur mycket barnen hade exponerats för skärmar så ställde man frågor som “hur ofta har du exempelvis mobiltelefon, smartphone, eller en iPod Touch nära dig/bredvid sängen när du ska sova“. För att ta reda på hur länge barnen sov frågade man “när går du och lägger dig en vanlig veckodag” och “när har du vaknat på morgonen på vardagarna under veckan som gått“.
När forskarna sammanställde resultatet visade det sig att barn som sov nära en liten skärm (mobiltelefon eller surfplatta) i rummet sov mindre och la sig senare jämfört med barn som sov med en tv i rummet.
En halvtimmes mindre sömn
Resultatet pekar på att närvaron av små skärmar verkar påverka barns sömnvanor mer än tv. Barn som hade små skärmar i sovrummet fick cirka 20 minuters mindre sömn på en vanlig veckodag jämfört med barn som aldrig sov bredvid en liten skärm. Det obereonde om det stod en tv i rummet. Barn med en tv i sovrummet sov ungefär 18 minuter mindre, oavsett om de hade små skärmar i närheten eller inte.
Den största avvikelsen hade barn som sov nära en liten skärm och dessutom hade en tv i rummet, de hade över en halvtimmes mindre sömn jämfört med andra barn.
Forskarna oroas
Jennifer Falbe vid University of California är huvudförfattare till studien och hon oroas över de små skärmarnas interaktiva påverkan. Möjlighet att kontinuerligt ha tillgång till innehåll som videos, spel och e-post i kombination med att skämarna exponerar användaren för ljus som fördröjer utvecklingen av sömnhormonet melatonin förkortar sömnen säger Jennifer Falbe i en kommentar.
Då man kan koppla brist på sömn till oro, depression och till och med psykisk ohälsa hos barn så menar psykologer i USA att studien är viktig för barnläkare som i framtiden kan behöva lägga till frågor om barns användande av och tillgång till små skärmar när de gör bedömning av barns hälsotillstånd, särskilt när det handlar om sömn och sömnbrist.
Svårtbedömt vad som kommer först
Jennifer Falbe påpekar dock att det inte går att fastställa vad som kom först, sömnbrist eller närvaron av små skärmar i sovrummet. Enligt Jennifer Falbe kan det även vara andra faktorer som påverkar barns sömn som uppfostran och rutiner vid sänggående.
Det kommer nu att göras flera långtidsstudier för att vidare utforska fenomenet men redan nu kan man alltså se att kunskapen om skärmars påverkan på barns sömn kan användas i den kliniska miljön.