Problemen som kvarstår långt in i vuxen ålder innebär bland annat svårigheter att få jobb och att ha sociala kontakter, det rapporterar bland annat Sveriges radio.
Livsstil som leder till sämre hälsa
Mobbningsforskaren Dan Olweus säger till Sveriges radio att det för de som mobbare handlar om en livsstil som leder till sämre hälsa. För offren själva är det mer självklart att psykiska problem som depression och självmordstankar kvarstår även i vuxen ålder.
Enligt Dan Olweus visar den nya studien på att mobbning, oavsett om du är den mobbade eller mobbaren, ger långvariga och kvarstående allvarliga effekter.
Svårt att få jobb
Själva studien är en så kallad långtidsstudie som fortfarande är pågående och där man följer deltagarna i studien. I det här fallet rör det sig om runt 1 500 pojkar som man följt från 10-år till 25 år.
Bland resultaten framkom att såväl offer som mobbare fick problem i vuxen ålder med att till exempel få jobb. De hade även en tendens att oftare drabbas av allvarliga sjukdomar och få svårigheter med social integration. Dan Olweus kommenterar till Sveriges radio att studien är viktig eftersom mobbning visar sig få så många olika negativa konsekvenser som till exempel arbetsliv och ekonomi. Viktigt är också att detta gäller såväl mobbare som mobbade och de som har haft eller har bägge rollerna.
Källa: Sveriges Radio