Ange ditt sökord

Tabletterna i studien utformade så att bakterierna verkligen skulle exponeras i tjocktarmen, vilket krävs för den kliniska dokumentationen.  Foto: Shutterstock

Tabletterna i studien utformade så att bakterierna verkligen skulle exponeras i tjocktarmen, vilket krävs för den kliniska dokumentationen. Foto: Shutterstock

Mjölksyrabakterier hjälper vid tjocktarmscancer

Hos patienter med cancer i tjocktarmen kan levande mjölksyrabakterier, probiotika, förändra tarmfloran och bland annat minska tillväxten av cancerceller. Upptäckten kan komma att bidra till att utveckla nya cancerbehandlingar.

Annons:

Det är bakteriestammarna Lactobacillus acidophilus NCFM och Bifidobacterium lactis Bl-04 som visat sig minska inflammationer och sakta ner tillväxten av cancerceller.

Annorlunda sammansättning

Studien från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att att mikroflorans sammansättning, undersökt i biopsier, var annorlunda i tumörvävnad och omgivande slemhinna hos patienter med tjocktarmscancer jämfört med friska personer. 

Studien bygger på principen att människans tarmflora påverkar ämnesomsättningen, interagerar med immunsystemet och skyddar mot smittämnen, gifter och annat som framkallar sjukdom. Därmed har den potential att kraftigt inverka på den allmänna hälsan och välbefinnandet.

Smörsyran ökade

När mikrofloran hos de cancerdrabbade modifierades genom behandling med probiotika i tablettform ökade mängden bakterier som producerar butyrat, eller smörsyra.

Syran har dokumenterat antiinflammatoriska effekter på tjocktarmen och hämmar också tillväxten av cancerceller i tarmen.

Flera olika egenskaper

En komponent i de probiotiska stammar som användes i studien, Lactobacillus acidophilus NCFM, har tidigare visat sig minska tjocktarmstumörers tillväxt hos möss, och även minska mängden cancerframkallande nedbrytningsprodukter, så kallade metaboliter, i tarmen hos människa. Genom ytterligare en beståndsdel, Bifidobacterium lactis Bl-04, fick preparatet antiinflammatoriska egenskaper. Själva tabletterna var utformade så att bakterierna verkligen skulle exponeras i tjocktarmen, vilket krävs för den kliniska dokumentationen. 

Enligt studien kan den mikrobiologiska obalans som ses hos patienter med tjocktarmscancer förändras med hjälp av probiotiska bakterier, givet att de doseras och ges på det sätt som skedde i studien.

Positiv faktor för utveckling av behandlingar

Studien omfattar totalt 15 patienter som redan hade en elakartad cancer, och som forskarna följde fram till operation. Nu ska man gå vidare med en större studie på patienter som har förstadier till cancer, tarmpolyper. Förhoppningarna är att kunna jobba mer med prevention på området.

– De probiotiska stammar som användes i denna studie är en lovande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen av behandlingar mot tjocktarmscancer, konstaterar Yvonne Wettergren, docent i molekylär medicin vid institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.

Yvonne Wettergren ansvarar för studien som gjorts ihop med kollegor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin, samt i Finland och USA, med DuPont Nutrition & Health samt Wasa Medicals som sponsorer och tillverkare av bakterier respektive probiotikatabletter.

Annons:

Studie: ”Intestinal microbiota is altered in patients with colon cancer and modified by probiotic intervention”, BMJ Open Gastroenterology.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: