Det är forskare vid Umeå universitet som kommit fram till att gravida kvinnor med höga D-vitaminnivåer verkade löpa mindre risk för MS. Samtidigt väcker forskarna tanken att en av orsakerna till att antalet fall av MS ökar i västvärlden kan bero på att D-vitaminnivåerna har sjunkit sedan 70-talet.
Stor mängd data samlades in
Totalt gick forskarna igenom över 290 000 blodprover från 164 000 personer som tagits sedan 1975.
Av alla personer som ingick i studien hade 192 insjuknat i MS och man hittade även några fall där också barnen hade insjuknat i MS.
Höga nivåer av D-vitamin gav lägre risk
När man sammanställde resultatet visade det sig att kvinnor som hade höga nivåer av D-vitamin i blodet löpte 61 % lägre risk att drabbas av MS jämfört med kvinnor som hade lägre D-vitaminnivåer.
En annan upptäckt var att det dessutom var mycket ovanligt med höga nivåer av D-vitamin. Sammanlagt hos kvinnorna som utvecklat MS och de som ingick i en kontrollgrupp och inte var drabbade hade 7 av 192 respektive 30 av 384 hög D-vitaminnivå.
D-vitaminnivåerna sjunkit gradvis
Forskarna upptäckte också att nivåerna av D-vitamin, som vi får genom solljus, kost och från vitamintillskott. gradvis har sjunkit sedan 1975.
Jonatan Salzer, ST-läkare i neurologi och forskarstuderande vid Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap på Umeå Universitet, tror att den minskade nivån av D-vitamin kan vara en orsak till att man ser fler fall av MS ”i den industrialiserade delen av världen”.
Resultatet visade att en hög nivå D-vitamin skulle kunna minska risken för gravida kvinnor att drabbas av MS, däremot säger Jonatan Salzer att man inte kan se att fostret skyddas i samma utsträckning.
Vad är MS?
Multipel skleros påverkar hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet. Det som händer är att det uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna. Detta i sin tur gör att de impulser som måste komma fram för att det centrala nervsystemet ska fungera, inte gör det.
MS utbryter vanligtvis när du är mellan 20 år och 40 år– allra vanligast är att man är runt 30-år när man diagnostiseras med MS. Kvinnor drabbas oftare än män av MS och några vanliga besvär (som inte nödvändigtvis behöver vara MS men ändå är symptomatiska för just sjukdomen) är problem med känsel, balans, synen och att man har domningsbortfall. Om man känner sig orolig kan det vara bra att kontakta en läkare för att få en utredning.
MS är en autoimmun sjukdom, det vill säga att kroppen får för sig att några av kroppens egna funktioner är farliga – och går till attack! Det finns ett flertal olika autoimmuna sjukdomar där kroppen anfaller de egna kroppsfunktionerna och skapar sjukdomar, i fallet med MS är det hjärnan och ryggmärgen som angrips.
Mer läsning: