Ange ditt sökord

Miljögifter utgör risk för hjärt- och kärlsjukdom

Miljögifter utgör risk för hjärt- och kärlsjukdom

Forskare vid Uppsala universitet har för första gången kunnat visa ett samband mellan ökande halter av miljögifter i blodet och åderförkalkning.

Annons:

Det är långlivade organiska miljögifter som till exempel dioxiner, PCB och bekämpningsmedel av olika slag som kan utgöra en risk för hjärtkärlsjukdom.

Samband upptäckt

Resultatet av den nya forskningen visar ett tydligt samband mellan ökande halter av persistenta organiska miljögifter och åderförkalkning – detta även efter sen man tagit hänsyn till de traditionella riskfaktorerna som obalanserade blodfetter, diabetes, rökning och högt blodtryck.

Så kallade persistent, långlivade och svårnedbrytbara, organiska miljögifter är fettlösliga och kan samlas i kärlväggen. Tidigare studier har rapporterat om möjliga samband mellan höga nivåer av den här typen av miljögifter och hjärt- kärlsjukdom.

Däremot har man inte i någon tidigare studie undersökt om det finns samband mellan att man exponeras för dessa ämnen och risken för åderförkalkning som bland annat kan orsaka stroke och hjärtinfarkt.

Ämnen som finns kvar i vår miljö

Forskarna anser att fynden tyder på att långlivade organiska miljögifter kan ligga bakom orsaken till åderförkalknig och leda till hjärt- kärlsjukdomar. Även om flera av dessa ämnen är förbjudna i Sverige i dag så innebär att de är långlivade att de finns kvar i miljön och vi fortsätter att få i oss miljögifterna.

Halterna lagras i kroppen och blir högre ju äldre vi blir och forskarna vill nu gå vidare för att ytterligare bekräfta att dessa miljögifter orsakar åderförkalkning. Detta planerar man göra genom att följa personer som ingått i studien, man tänker även undersöka om det finns samband mellan miljögifter och uppkomst av hjärtinfarkt och stroke.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: