Ange ditt sökord

Meditation på recept

Meditation på recept

Meditation har många goda effekter på vår mentala hälsa likväl som vår fysiska. Idag, när vi får så mycket information från alla håll och kanter är det extra viktigt att avsätta tid för att hitta ett inre lugn, så att kroppen och psyket ”hinner ikapp” vårt höga tempo.

Annons:

Det finns en hel del forskning inom mindfulness, säger Torbjörn Josefsson, doktorand i psykologi med mindfulness som avhandlingsämne.

Effekter av mindfulness

Ett åtta veckor långt behandlingsprogram, MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), har visats ge:

  • Högre immunreaktivitet vid injicering av influensavaccin.
  • Förbättrad sömnkvalitet vid sömnstörningar.
  • Reducering av stress för både kliniska och icke kliniska grupper. Exempelvis förbättrad sinnesstämning samt minskad grad av stress, depression och ångest hos cancerpatienter.
  • Symtomlindring för patienter som lider av kronisk smärta.
  • Reducering av depressions- och ångestsymtom.
  • MBCT är ett specialdesignat program för personer som lider av depression. Det har visat sig minska den höga återfallsrisken för depression.

– Man blir inte frisk, men man får generella vinster med mindfulness, säger Torbjörn Josefsson. Mediterar man regelbundet minskar stressreaktionerna i kroppen, vilket ger bättre immunförsvar och sömn, vilket man har stor nytta av oavsett vilken sjukdom man pratar om.

Ingen ”quick-fix

Det är viktigt att påpeka att detta inte är någon ”quick-fix”, utan kräver till att börja med idogt arbete och regelbundna övningar för att få resultat. Det är ”enkelt” att utföra, men något man måste få in som en vana.

– I framtiden är jag övertygad om att läkare kommer att skriva ut fysisk aktivitet tillsammans med meditation, dels i förebyggande syfte och dels som kompletterande behandling, säger Torbjörn Josefsson.

Mindfulness i vardagen

Han försöker själv att meditera en kort stund varje morgon, men framför allt har han integrerat mindfulness i sin vardag.

– Jag försöker att vara 100 procent närvarande korta stunder i min vardag, vilket ger mig energi och välmående. Det är svårt att beskriva, men det blir en oerhört skön känsla i kroppen – ett stort lugn. Människor har ju kapaciteten att tänka hela tiden och därför är det extra viktigt att vara medveten om de negativa tankemönster vi har, menar Torbjörn Josefsson.

Ett bra exempel är Björn Borg som blev avstängd från tennisbanan på grund av sitt dåliga humör. En tid senare frågade en journalist varför han verkade så oberörd, varpå Björn svara att han var ”skitförbannad”, men att han hade lärt sig att inte bry sig om ilskan – att ignorera den och istället fokusera på spelet.

– Målet är att lära sig att behålla fokus och uppmärksamheten på det positiva och det som verkligen är viktigt, precis som många elitidrottare gör.

Inte trycka bort känslor

Det handlar dock inte om att trycka bort känslor utan att se till att de negativa tankespåren inte behöver störa. Idag arbetar Torbjörn Josefsson med ett projekt för att se hur bland annat mindfulness påverkar vår uppmärksamhetsförmåga och han inväntar resultaten med stor spänning.

Meditation har många goda effekter på vår mentala hälsa likväl som vår fysiska. Idag, när vi får så mycket information från alla håll och kanter är det extra viktigt att avsätta tid för att hitta ett inre lugn, så att kroppen och psyket ”hinner ikapp” vårt höga tempo.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Danskt rågbröd
31 december, 2024

Danskt rågbröd

Baka ditt eget rågbröd rågbröd med smak av både syrligh...

Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: