Ange ditt sökord

Visst är det skönt att ta en rask promenad utan att behöva tänka på sladdar och annat. Foto: Shutterstock

Visst är det skönt att ta en rask promenad utan att behöva tänka på sladdar och annat. Foto: Shutterstock

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens

Så kallade true wireless eller trådlösa hörlurar blir allt mer populärt oavsett om du lyssnar på röstguidad meditation, en ljudbok på promenaden eller musik på träningspasset. Vi har testat Samsung Galaxy Buds, Apples Airpods och Urbanistas Athens och berättar om för- och nackdelarna. 

Annons:

Det finns naturligtvis många olika trådlösa hörlurar på marknaden men faktum är att man på sätt och vis får vad man betalar för. Många av de billigare lider av sämre batteritid och uppkoppling eller helt enkelt en lägre kvalitet. Hörlurarna i testet ligger i ungefär samma prisklass, cirka 1 300 kronor, och vi upplever att de håller jämn takt när det kommer till valuta för pengarna.

Test av trådlösa hörlurar – kriterier

Vi har tittat på fem kriterier när vi har testat hörlurarna; handhavandet och användarvänligheten, ljudkvaliteten, samtalskvalitet, batteritid och slutligen tillverkningskvaliteten.

Överlag kan vi konstatera att Samsung Galaxy Buds helt klart funkar bäst med en Samsung-telefon, eller Android, du får då lite extra funktionalitet med. På samma sätt fungerar Apples Airpods bättre med en iPhone. Svenska uppstickaren Urbanista är däremot universell och fungerar likadant oavsett vilken mobiltelefontillverkare du har valt.

Test Samsung Galaxy Buds

Först ut är Samsung Galaxy Buds. Om du äger en Samsungtelefon är parkopplingen, det vill säga att koppla ihop hörlurar och telefon, ”busenkel”. Det går snabbt och smidigt och är tydligt när det är gjort. För andra Android-mobiler och även iPhone behöver du gå in via Bluetoothinställningarna och koppla ihop hörlurarna. En fördel med Samsungs egna telefoner och övriga Androidtelefoner är att du kan ladda ner en app, Galaxy Wearables, där du får tillgång till ytterligare funktionalitet som möjlighet att styra ljudet med mera. Den appen finns inte för iPhone. Själva hörlurarna kontrollerar du med beröring, touch, utanpå hörlurarna. Det finns funktioner för att stänga av och slå på musik, starta röstassistenten och svara på samtal samt lägga på. Man behöver läsa igenom exakt hur det fungerar och vi ska inte sticka under stol med att det tar en liten stund innan man fått in snitsen men när den väl sitter, då sitter den och fungerar faktiskt riktigt bra.

Vi testar hörlurarna och lyssnar på ljudböcker, meditation, musik och radio. Hörlurarna kommer med utbytbara öronproppar och när du väl hittat den storlek som passar dig, testa gärna de olika, så låter ljudet riktigt bra. Volymen är bra och oavsett om det är tal eller musik kommer du bli nöjd. Vad som däremot inte är lika bra är samtalskvaliteten. Tyvärr blir det ofta så att vi byter till själva telefonen för att genomföra ett samtal. I ett lugnt rum så går det faktiskt helt ok att prata men utomhus eller i en ljudligare miljö går det sämre vilket är synd, för annars låter hörlurarna bra. Du får helt enkelt fundera på hur viktigt samtalsljudet är för just dig.

Batteritiden är sex timmar och där har vi ingenting att klaga på, tillsammans med fodralet som i sin tur har ytterligare 7 timmars batteritid att ge till hörlurarna. Fodralet i sig laddar du via sladd eller trådlöst vilket är smidigt om du redan har en trådlös laddare hemma. Såväl hörlurar som fodral känns gediget byggda, lätta att ta med sig och inte alltför fippliga att hantera. De sitter lätt i örat och känns bekväma även efter en längre promenad. Regn och rusk har de inte heller något problem med, om solen skulle lysa med sin frånvaro.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Samsung Galaxy Buds funkar bra med en iPhone, bättre med en Android-telefon och bäst med Samsungs egna telefoner. Oavsett är det ett bra par hörlurar vars största minus är talkvaliteten.

Annons:

Test Apple Airpods 2:a generationen

Nästa på tur är Samsungs traditionellt sett största konkurrent Apple med sina Airpods, andra generationen. Uppdateringen innebär fördubblad batteritid, möjlighet att starta röstassistenten genom att bara säga kommandot rakt ut samt förbättrad uppkoppling till din telefon. När du öppnar locket på dina hörlurar märker din iPhone direkt av dom och du kopplar upp dig, supersmidigt. Med en Android-telefon behöver du koppla upp dig via Bluetoothinställningarna och en del av funktionaliteten faller bort, men överlag går det att använda hörlurarna även till en Android. Touchkontrollerna är få, men enkla. Du kan starta och stänga av musik, svara eller lägga på och byta låt. Det går snabbt att lära sig och man prickar ofta rätt på hörlurarna som har touchkontroll.

Eftersom Apples Airpods sitter lite annorlunda, det är ingen plastplupp i örat utan mer traditionella hörlurar, så blir också ljudet lite lidande. Om hörlurarna inte passar perfekt så är det lätt hänt att ljud utifrån kommer in, särskilt om man har en meditation eller ljudbok igång. Så det handlar mycket om hur hörlurarna sitter i örat. Om man är van vid Apples medföljande hörlurar får du en känsla för hur även Airpods kommer att sitta. Generellt är det dock ett bra ljud oavsett vad du väljer att lyssna på. När det kommer till talkvaliteten är det lite bättre och det kan bero på att AirPods har en ”pinne” som går ner, vilket förlänger mikrofonen som då kommer närmre till munnen. Det till trots, beroende på väder och vind eller ljud runtomkring är det inte alltid helt lätt för den som är i andra änden att höra vad du säger. Precis som i alla fall med trådlösa hörlurar handlar samtalskvaliteten på miljön runtom och blir därefter.

Batteritiden är ungefär fem timmar och med medföljande fodral kan du ladda AirPods upp till fyra gånger innan även det tar slut. Du laddar fodralet med samma sladd som din iPhone. Det finns även möjlighet att köpa till ett fodral med trådlös laddning men det kostar ganska mycket och känns relativt onödigt. Som ofta med Apples produkter är själva byggkvaliteten oklanderlig och känns gedigen. Hörlurarna i sig sitter väl i örat men just eftersom de bara har en storlek behöver man nog känna efter om det passar, för det bidrar till att om de sitter löst så riskerar de att trilla ur.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Apples hörlurar fungerar bäst med en iPhone eller Apple-produkt, däremot så låter de bra och kopplar upp sig väl även mot andra Bluetoothkompatibla telefoner och enheter. Designen är en vinna eller försvinna beroende på vad som passar just dig och utan möjlighet att ändra storleken så kan det bli avgörande.

Test Urbanista Athens

Svenska uppstickaren Urbanista släppte nyligen Athens, ett par hörlurar som är riktade mot den aktiva. Designen liknar mer Samsungs Galaxy Buds än Apples Airpods även om mycket är lika, som fodralet till exempel. Athens är universella och fungerar lika bra oavsett tillverkare, vilket är ett stort plus. Du förlorar ingen funktionalitet eller liknande. Själva installationen är inledningsvis lite mer omständlig, det finns ingen naturlig uppkoppling när du öppnar locket utan du behöver koppla upp en hörlur i taget. En tydlig röst meddelar dock när det är gjort och det måste väl ändå tillskrivas som relativt lätt. Ett stort plus är att hörlurarna har tydligt stora knappar som man trycker på för olika funktioner. Vissa kanske tycker det gör att man trycker in hörlurarna i örat lite men när man väl fått in snitsen så funkar det inte sällan bättre än ren touch.

Ljudkvaliteten i Athens är god, musik och meditation fungerar bra, ljudböcker, radio och tal likaså. Fördelen att kunna byta ut öronpropparna gör även här att du kan hitta ett par som sitter som ett smäck i just dina öron och det bidrar till att förhöja ljudupplevelsen. Däremot är det ett rejält minus på talkvaliteten. Inte sällan tappar hörlurarna uppkopplingen till telefonen tyvärr och dessutom har personen i andra änden ganska svårt att höra vad man säger. Det är synd för ljudet i övrigt är ju bra men det här är något man från Urbanistas håll behöver jobba på.

Batteritiden är riktigt bra, upp till åtta timmar på en laddning och fodralet ger ytterligare tre laddningar vilket gör att totala batteritiden är väldigt generös. Hörlurarna har tillåtit både längre promenader och löprundor som meditationspass och allmän lyssning till och från olika aktiviteter. För att vara en svensk uppstickare levererar man både kvalitet på hörlurar som fodral och det känns genomtänkt och välproducerat. En extra kul grej, de är vattentäta på riktigt. Du kan både svettas med hörlurarna och hoppa in i duschen, om du inte vill missa en sekund av din favoritljudbok eller podd.

Sammanfattningsvis levererar Urbanista i Athens ett par kompetenta hörlurar som fungerar väl oavsett vilken enhet du kopplar ihop dom med. Dock drar hack i uppkopplingen och dålig talkvalitet ner betyget som i övrigt höjs för den goda batteritiden och att de är väldigt vattentäta. Så vill du ha ett par hörlurar som inte alla andra har, som ändå håller hög kvalitet och fungerar bra, då kanske Urbanista Athens är något för dig.

Test trådlösa hörlurar – generell sammanfattning

Vi har testat dessa tre under olika förhållanden och med olika slutsatser men gemensamt är att talkvaliteten på trådlösa hörlurar behöver förbättras. Till viss del kan det göras genom uppdateringar som sker automatiskt men det faktum att vi sätter hörlurar direkt i öronen, långt borta ifrån munnen, säger sig självt att det är en utmaning. Dock är det ju själva poängen, att slipa ta fram telefonen och ta ur hörlurarna.

Alla tre tillverkare har dock levererat väl på såväl batteritid som ljudkvalitet i övrigt. Eftersom de ligger i samma prisklass handlar det om smak och tycke, och kanske också vilken mobiltelefontillverkare man har. För några år sedan var trådlösa hörlurar en lyx, nu börjar priserna istället bli allt mer vettiga. Det är en långvarig investering och du bör därför satsa på kvalitet och klämma och känna lite för att se vad som passar just dig. Oavsett vilket val du gör är det en frihet att på träningspasset eller i tillvaron slippa krånglet med sladdar som trasslar ihop sig eller att behöva ha en sladd mellan telefonen och hörlurarna. Man vänjer sig snabbt vid att vara trådlös, det är en sak som är säker! 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Annons: