I studien registrerade man antal fall av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt och/eller kärlkramp, hos de 12 000 kvinnor och män som deltog. Deltagarna var i snitt 41 år gamla och följdes som längst under 16 år.
Högt blodtryck signalerar högre risk för hjärtinfarkt/kärlkramp
För kvinnor såg man ett samband mellan ett måttligt förhöjt blodtryck i fyrtioårsåldern och en högre sannolikhet för kranskärlssjukdom senare i livet. Detta samband kunde inte ses för män efter att forskarna justerat resultatet för olika riskfaktorer. Resultatet går i linje med tidigare forskning som visar att ett högt blodtryck hos kvinnor är en starkare riskfaktor för hjärtsjukdom senare i livet än vad det är hos män.
Norska forskare tycker därför att kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck redan i 40-årsåldern.
”Även om de känner sig friska, så bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervall i primärvården. De som har andra riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare”, säger en av forskarna bakom studien, Ester Kringeland vid universitetet i Bergen, i ett uttalande. Enligt Ester Kringeland ”bör kvinnor känna till sitt blodtryck”.
För att minska risken att drabbas av högt blodtryck, så kallad hypertoni, bör man bibehålla en normal kroppsvikt, äta sunt och motionera regelbundet.