Ange ditt sökord

Mats Lefvert studerar nu till att bli yrkesfotograf. Foto: Shutterstock

Mats Lefvert studerar nu till att bli yrkesfotograf. Foto: Shutterstock

Mats Lefvert: Fästingbettet förändrade mitt liv

Vi har träffat Mats Lefvert som berättar hur TBE drastiskt förändrade hans liv.

Annons:

Antal registrerade TBE-fall i Sverige ökar. Under 2011 drabbades 285 svenskar av den allvarliga fästingburna hjärninflammationen som smittar genom fästingbett.

– Jag vill att folk förstår allvaret, för vem som helst kan drabbas av TBE, säger Mats.  Att vara uppmärksam och att vaccinera sig är två relativt enkla sätt att skydda sig.

“Förstod tidigt att det var allvarligt”

Sommaren 2002 befann sig dåvarande butikschefen och inköparen Mats Lefvert i skärgården. Plötsligt och oväntat blev han sjuk med feber och yrsel men framförallt en fruktansvärd huvudvärk.

– Jag förstod tidigt att det var allvarligt och åkte in akut direkt. Det var ångestladdat innan man visste vad det var, tankarna om allt från cancer till, ja vad som helst, gick genom huvudet, säger Mats.

På Södersjukhuset i Stockholm var man snabba med att konstatera att Mats hade drabbats av TBE (tick borne encephalitis). TBE smittar genom fästingbett och just skärgården är ett område som är känt för att vara fästingtätt.

– Sjukdomsförloppet går i cykler. Först är man väldigt dålig, sen blir man faktiskt bättre. För en del är det bra så men för mig blev det bara värre, berättar Mats.

Återfallet och tillbaka sjukhus

Efter några dagar kände han sig bättre och fick åka hem. Men kort därefter insjuknade Mats igen och låg den här gången över en vecka på sjukhus.

– Efter att jag kom hem från sjukhuset tog det flera veckor innan jag kunde komma ur sängen. Yrseln påverkade mig, jag var tvungen att hålla i mig och stötta mig mot väggar. På sjukhuset sa de att jag förmodligen skulle må bättre vid nyår.

För Mats stod det dock snart klart att tillfrisknandet skulle ta längre tid än så. Först efter ett års sjukskrivning började han arbetsträna för att komma tillbaka men än i dag, tio år senare, plågas han av bland annat huvudvärk och fysisk och psykisk trötthet till följd av TBE. Symtom som påverkar vardagen.

– Det tar längre tid för mig att komma igång på morgonen och återhämta mig. Ibland utsätter jag mig för situationer jag vet är jobbiga. Men man kan inte sluta leva och då får jag ta konsekvenserna.

Han har inte längre kvar sitt gamla jobb inom detaljhandeln utan studerar till att bli yrkesfotograf, ett intresse som har vuxit fram. Han ställer bland annat ut fotografier på Liljevalchs vårsalong i år.

Vill informera andra

Med sin berättelse vill Mats båda varna och informera andra om riskerna med TBE. Han tycker kostnaden för vaccination idag är alldeles för hög. Om man räknar på vaccination för en familj på fyra personer kan det bli dyrt med vaccinering. Därför är hans önskan att man subventionerar fästingvaccin.

– Det vore bra om man åtminstone kunde subventionera för folk som bor i erkänt fästingtäta områden.

Själv har han sett till att hela familjen nu har fått de nödvändiga doserna vaccin för att skydda sig mot TBE.

– Mitt tips till andra är att ta TBE på allvar, att skydda sig och vaccinera sig. Det kan jag säga att du ska göra, med facit i hand.

TBE-vaccination består av tre doser där man måste ta alla tre för att få skydd. Därefter ska man fylla på sin vaccinering var tredje till femte år. Statistik utomlands har visat att vaccination minskar antalet TBE-fall.

– Om fler vaccinerar sig och vet mer om TBE och fästingar kan vi förhoppningsvis minska antalet fall av TBE, säger Mats.

Mer information om fästingar, fästingkartan och vaccinering kan du hitta på fasting.nu (extern länk)

Mats Lefvert (Foto: Privat)

Källa: SMI

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: