Marcus Birro, en man i sina bästa år som vill synas och göra revolt eller som vill uttrycka sina åsikter och förändra – det är frågan. Vi ses i DN skrapan i Stockholm, där han redan har jobbat några timmar med en TV- inspelning och imponerar med både kavaj och slips. Just nu lever han ett ”svenssonliv” precis som många andra. Målet är att pussla ihop jobb, barn och att dessutom få egentid med sin fru, Jonna. Det visar sig att de liksom jag själv tar hjälp av färdiga recept och en matkasse fylld och hemkörd till dörren, varannan vecka – ”Linas matkasse”.
Började dricka som 17-åring
Flytten från Norrköping till Stockholm har gått förvånansvärt smidigt säger Marcus.
– Vi trivs jättebra och gillar vår lägenhet på Södermalm.
Det har dock inte alltid varit vanliga vardagar för Marcus. När han som sjuttonåring provade alkohol för första gången fastnade han snabbt.
– Jag kände direkt att det var min grej. Jag blev precis den jag ville vara, stor, stark, smart och rolig – åtminstone för stunden och i början…
Sedan dess har han mer eller mindre varit fast i sjukdomen ända tills för sju år sedan (2005), då han blev nykter alkoholist. Bortsett från tre dagars bakslag 2006, har han inte druckit något alls.
– Har man sjukdomen alkoholism så klarar man inte av att dricka en enda droppe, poängterar han. Tro det eller ej, men jag är stolt över att vara nykter alkoholist. Det har gjort mig till den jag är idag och jag skulle inte vilja vara på någon annan plats än där jag befinner mig just nu, med familj och jobb.
Han menar att det tyvärr fortfarande finns många fördomar kring alkoholism och drivs av att minska skammen kring sjukdomen. Efter att Marcus blivit nykter tyckte han att alla andra förändrade sig och grannarna var plötsligt riktigt trevliga.
– Snart insåg jag att förändringen ju låg hos mig, då jag inte längre var mer eller mindre full varje dag. Allt blev så mycket lättare. Jag fick fler jobb, använde pengarna på ett bättre sätt och slapp hamna i onödiga slagsmål. Att Jonna stod ut med mig under alla år med alkoholproblem är ett under!
Stark tro på Gud
Marcus menar att han alltid har varit något av en sökare och läste bibeln som 14-åring och blev redan då nyfiken på gud.
– Jag har mycket att tacka min tro för att jag är nykter alkoholist idag. Min tro på gud har alltid funnits där, även i de mörkaste stunder. När jag var arbetslös, förföljd av kronofogdemyndigheterna, utan pengar och knappt hade tak över huvudet, så hade jag fortfarande min tro och därmed även hopp om bättring.
Idag verkar han stark och positiv och jag funderar därför på om hans ”mörka” sida, som märks i böcker och dikter han har skrivit, fortfarande finns där, eller om det i och med nykterheten minskat.
– Jag fick en recension en gång om att det jag skrev till och med fick Bergmans texter att framstå som roliga. Nog är jag född med en ådra melankoli, men om det sen är så att jag söker mig till sammanhang som ger dysterhet vet jag inte, menar han. Men visst känner jag mig mer positiv idag, nykter och med den familj jag alltid velat ha.
Hyllar livet och kärleken
Boken ”Pappatexter” samlar Marcus texter om faderskap. Den tar upp det svåra, underbara och grundläggande i att vara far och är menad som en hyllning till livet och kärleken. En perfekt present till en nybliven pappa med andra ord.
– Mitt absolut starkaste ögonblick i livet var när jag blev pappa för första gången. Det var helt magiskt när Milo kom till världen! Det var så stort och mäktigt att det är svår att beskriva. Att bli förälder till Milo och sen Mimmi har varit både omtumlande och helt fantastiskt.
Resan dit var dock inte lika rak som den vanligtvis är. De fick kämpa för att kunna bli gravida och den ofrivilliga barnlösheten tog mycket energi. På kort tid fick de hålla och ta farväl av två barn, som somnade in. Marcus fru fick genomgå IVF-behandling och när de äntligen blev gravida, blev Jonna sängliggandes. Vägen till att Milo kom in i deras liv var minst sagt både lång och brokig.
– Självklart gjorde detta att vi vakade över Milo som hökar och lyssnade till minsta förändring i andningen. Så fort han var förkyld åkte vi in till sjukhuset. Med tiden avtog detta och med vårt andra barn, Mimmi, har vi varit betydligt lugnare föräldrar.
Fick kämpa för en fungerande relation
Alla tuffa år med Marcus alkoholproblem, svårigheterna kring att få barn och därefter föräldraskap med allt vad det betyder, tog sedan ut sin rätt på deras relation. De gick i parterapi för att få hjälp att förstå och omförhandla sina roller i relationen.
– Vår kommunikation förbättrades och vi började hitta tillbaks till det liv vi ville ha tillsammans. Det kan inte ha varit lätt för Jonna som först varit ihop med ett fyllo att ta hand om och sedan plötsligt vaknar upp bredvid en nykter alkoholist som kan ta ansvar för sig själv, menar Marcus med självinsikt.
Gikt och Bechterews
På grund av alkoholismen har Marcus fått gikt, inflammation i tåleden. Sjukdomen kan även drabba fot- och handleder, hälar och armbågar. En orsak är just stor alkoholkonsumtion. Om det sedan är detta som hjälpt till att utlösa den reumatiska sjukdomen Bechterews (numera kallad ankolyserande spondylit, AS), som Marcus fick diagnositiserad 2001, vet man inte.
Vad man kan säga är att ett ohälsosamt leverne helt klart kan påskynda många sjukdomstillstånd. Ryggen kände han av redan i mitten av 90-talet, som en malande värk som kom och gick. Efter diagnosen ett sekel senare känner han inte att han fick någon riktigt bra hjälp inom vården. Däremot mötte han likasinnade via patientföreningen och fick därmed större förståelse för sin sjukdom.
– Nu har jag i princip ingen kontakt med vården kring sjukdomen Bechterews utan försöker parera skoven av smärta med hjälp av smärtlindrande medicin. Jobbigast är att lederna svullnar upp och för ett och ett halvt år sedan tog jag mig knappt upp ur sängen. Jag borde nog vara mer aktiv och söka hjälp inom vården igen.
Han har många negativa erfarenheter av vården när den är som sämst, men har tack och lov även varit med om vårdpersonal med förmåga till empati.
– Vikten av empati i vården har jag velat driva och jag har även skrivit en hel del inom området.
Idag lever Marcus ett betydligt sundare liv än tidigare, tänker på vad han äter, joggar några gånger i veckan och funderar på att ta upp styrketrängen på gym igen.
– Jag brukar stöta på Magnus Härenstam som verkar ha samma joggingtur som jag, runt Långholmen. Jag vet inte om han känner igen mig, men han hejar alltid hurtigt.
Skrivandet fungerar terapeutiskt
Marcus menar att skrivandet för honom handlar om att andra ska kunna känna igen sig, att skriva om sina egna iakttagelser av omvärlden utifrån sitt perspektiv.
– Självklart är skrivandet för mig även terapeutiskt, menar Marcus.
Det verkar alltså handla mer om ett behov av att sätta fokus på viktiga ämnen från verkligheten, snarare än att göra revolt för att synas. Vi säger hej då och på kvällen när jag med min familj äter renskavsgryta från ”Linas matkasse”, funderar jag på om även Marcus familj smaskar på detsamma.
Marcus tips om du nyligen fått diagnosen AS/Bechterews:
- Prata med andra likasinnade
- Sök dig till patientföreningar..
- Ställ frågor.
- Sök information själv.
- Mer information kan du få på www.reumatikerforbundet.org alternativt 08/505 805 00.
Marcus tips om du har alkoholproblem:
- Gå och lyssna på ett AA möte – ge det en chans.
- Du är inte ensam!
- Prata med andra likasinnade.
- Mer information kan du få på www.aa.se alternativt 08/642 26 09.
Fakta: Marcus Birro
Ålder: 39.
Familj: Jonna och barnen Milo, 3 och Mimmi 1,5.
Yrke: författare, krönikör och bloggare.
Favoritsport: fotboll.
Motionsform: jogging.
Aktuell med: Boken ”Pappatexter”, TV-serie på SVT, två nya böcker är på gång och kanske spelar han in en skiva 2012 – full rulle med andra ord.