Ange ditt sökord

Vi behöver informera utlandsfödda kvinnor, så de förstår vikten av att screena för bröstcancer. Foto: Getty Images

Vi behöver informera utlandsfödda kvinnor, så de förstår vikten av att screena för bröstcancer. Foto: Getty Images

 Om vi hjälps åt kan vi minska dödligheten i bröstcancer än mer. Foto: Getty Images

Om vi hjälps åt kan vi minska dödligheten i bröstcancer än mer. Foto: Getty Images

Mammografiscreening räddar liv!

Bröstcancer drabbar varje år drygt 9000 personer i Sverige. Tack vare screening har överlevnaden i bröstcancer nära fördubblats bland de som regelbundet går på mammografi. Omkring fem procent av de drabbade har en ärftlig form av bröstcancer. Bröstcancerförbundet har tagit fram informationsmaterial som ger stöd och vägledning vid ärftlig bröstcancer.

Annons:

Bröstcancer & mammografiscreening i Sverige

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. År 2023 registrerades 9822 nya fall av bröstcancer i det nationella kvalitetsregistret. Sjukdomen drabbar främst äldre kvinnor, med en medianålder på 66 år vid diagnos. Tack vare förbättringar i diagnostik och behandling har överlevnaden ökat markant de senaste decennierna. Den relativa 5-årsöverlevnaden är nu 90 procent, och 10-årsöverlevnaden ligger på cirka 84 procent.

Mammografiscreening

Sverige var ett av de första länderna i Europa att införa allmän mammografiscreening. Screeningprogrammet startade under 1970- och 80-talen efter flera randomiserade studier, varav fyra genomfördes i Sverige. Idag rekommenderas screening för kvinnor mellan 40 och 74 år, med intervall på 18–24 månader beroende på ålder. Mammografiscreeningen har bidragit till en betydande minskning av dödligheten i bröstcancer. Bland kvinnor som regelbundet deltar i screening har överlevnaden ökat med 45 procent jämfört med de som inte deltar. Totalt upptäcks omkring 60 procent av alla bröstcancerfall i åldersgruppen 40–74 år genom screening.

Deltagande & ojämlikhet

Trots de positiva effekterna av mammografiscreening finns det utmaningar kring deltagandet. I Sverige som helhet deltar 81 procent av de kallade kvinnorna, men det finns stora regionala skillnader. I Stockholm är deltagandet lägst i landet med endast 71 procent. En särskilt utsatt grupp är kvinnor födda utanför Norden. Dessa kvinnor uteblir dubbelt så ofta från sin mammografi jämfört med svenskfödda kvinnor, enligt Bröstcancerförbundet.

Orsakerna kan vara språkliga hinder eller bristande information om screeningens betydelse. Detta leder till en högre dödlighet i bröstcancer bland utrikesfödda kvinnor.

Ärftlig bröstcancer

Omkring en femtedel av alla som drabbas av bröstcancer har nära släktingar med samma sjukdom, enligt Bröstcancerförbundet. Dock är endast cirka 5 procent av all bröstcancer ärftlig och orsakad av en nedärvd genetisk mutation.

Genetisk utredning & rådgivning

För personer med misstänkt ärftlig bröstcancer erbjuds genetisk utredning och rådgivning. Detta kan vara aktuellt om:

  • Flera nära släktingar har drabbats av bröst- eller äggstockscancer
  • Bröstcancer har diagnostiserats i ung ålder (under 40 år)
  • En person har drabbats av både bröst- och äggstockscancer
  • En man i familjen har drabbats av bröstcancer

Information till släktingar

I Sverige är det patientens ansvar att informera familj och släktingar om en upptäckt ärftlig cancerrisk. Vården och ärftlighetsmottagningar erbjuder dock stöd i denna process. Bröstcancerförbundet har nyligen lanserat ett informationsmaterial för att ge vägledning till personer som berörs av ärftlig bröstcancer.

Framtida utmaningar & möjligheter

För att minska ojämlikheten i bröstcancerscreening krävs riktade insatser, särskilt för att nå utrikesfödda kvinnor. Regionala skillnader i deltagande och upptäckt av tumörer inom screeningprogrammet behöver också adresseras.

Forskning pågår för att ytterligare förbättra screeningprocessen och förståelsen av riskfaktorer. Studier av falskt positiva återkallelser och sambandet mellan riskfaktorer och cancerrisk hos släktingar, kan bidra till mer individualiserad screening i framtiden. Genom fortsatt forskning, förbättrade screeningmetoder och ökad medvetenhet om vikten av tidig upptäckt, kan vi förhoppningsvis se ytterligare förbättringar i överlevnaden och livskvaliteten för personer som drabbas av bröstcancer.

Vad är cancer?

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: