Ange ditt sökord

Magnesium kan inte produceras i kroppen utan måste intas i maten. I rätt mängd spelar magnesium en roll för att förhindra bland annat stroke. Foto: Shutterstock

Magnesium kan inte produceras i kroppen utan måste intas i maten. I rätt mängd spelar magnesium en roll för att förhindra bland annat stroke. Foto: Shutterstock

Magnesiumbrist

Magnesium är ett spårämne som spelar en viktig roll i människans ämnesomsättning.

Annons:

Magnesium kan inte produceras i kroppen utan måste intas i maten.

Magnesium förhindrar stroke och hjärtinfarkt

Magnesiumbrist med synliga symtom är relativt sällsynt. Låga nivåer av magnesium i kroppen har förknippats med utveckling av ett antal sjukdomar som astma, diabetes och benskörhet. I rätt mängd spelar magnesium en roll för att förhindra både stroke och hjärtinfarkt. Magnesium har visat sig kunna lindra symtomen på fibromyalgi, migrän, och premenstruellt syndrom.

Vuxna människokroppar innehåller ca 24 gram magnesium, med 60% i skelettet, 39% i cellerna (20% i skelettmuskel), och 1% utanför cellerna.

Magnesiumtestning

Magnesiumtestning kan göras som en uppföljning till kroniskt låga blodnivåer av kalcium och kalium. Det kan också göras när en person har symptom som kan bero på en magnesiumbrist, såsom muskelsvaghet, ryckningar, kramper, förvirring, hjärtarytmier, och kramper. Magnesiumnivån kan granskas som en del av en utvärdering av malabsorption, undernäring, diarré eller alkoholism.

När någon tar mediciner som kan få njurarna att utsöndra magnesium det provtagning vara lämplig. När magnesium- och/eller kalciumtillskott är nödvändigt kan nivån av magnesium i blodet kontrolleras med jämna mellanrum för att granska effektiviteten av behandlingen.

Njursjukdom och okontrollerad diabetes

Vid njursjukdom eller okontrollerad diabetes kan ett magnesiumprov göras regelbundet, tillsammans med njurfunktionstester såsom BUN och kreatinin.

Magnesiumprovet hjälper till att övervaka njurfunktionen och för att se om personen utsöndrar stora mängder av magnesium.

Om mina värden är mycket låga, vad kan det bero på?

Låga nivåer i blodet av magnesium kan tyda på att en person inte får i sig eller absorberar tillräckligt med magnesium eller att alltför mycket utsöndras. Orsaker kan vara:

  • lågt intag (vanligen hos äldre, undernärda och aktiva alkoholister)
  • gastrointestinala störningar (exempelvis Crohns sjukdom)
  • okontrollerad diabetes
  • hypoparatyreoidism
  • långvarig användning av urindrivande medel
  • långvarig diarré
  • kirurgi
  • svåra brännskador

Om mina värden är mycket höga, vad kan det bero på?

Förhöjda blodnivåer av magnesium beror sällan på kosten utan är oftast resultatet av utsöndringsproblem. Ökade nivåer ses i samband med bland annat sköldkörtelproblem.

Andra faktorer som kan påverka magnesiumnivån i blodet är läkemedel som kan öka magnesiumnivåer inkluderar litium, aspirin, sköldkörtelmedicinering, vissa antibiotika, och produkter som innehåller magnesium. Läkemedel som kan minska magnesiumnivåer inkluderar digoxin, cyklosporin, diuretika, insulin, vissa antibiotika, laxermedel, och fenytoin.

Annons:

Artikeln är publicerad i samarbete med www.werlabs.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: