Kartläggningen sker med ett enkelt hemmatest som försöker uppskatta hur det står till med din tarmflora.
Historia av dålig maghälsa
Villjam Edström är en av grundarna bakom företaget och har, precis som flera andra i bolaget, en historia av dålig maghälsa.
– Vår gemensamma problematik av dålig maghälsa gjorde oss uppmärksamma på den explosionsartade ökningen av forskning inom området. Vi insåg snabbt att det kommer att dröja flera år innan alla nya insikter blir en naturlig del av vården och ser en möjlighet att förkorta sträckan mellan forskning och nytta, förklarar Villjam Edström.
För att göra detta har man skapat plattformen Symbiome.io som är riktad mot konsumenter och som på ett enkelt och tydligt sätt kan förmedla den nya kunskapen inom området samtidigt som man ger en indikation på hur den påverkar användarens hälsa.
– Vi tillgängliggör även den kunskap som finns för att påverka sin tarmflora på ett positivt sätt.
Vända sjukdomstrenden till något positivt
Hos allmänheten finns en okunskap när det kommer till tarmfloran men Villjam Edström menar att man samtidigt ser en otrolig nyfikenhet och önskan hos allmänheten att förstå och lära sig mer.
– Där kommer Symbiome in i bilden, med vår tarmfloraanalys och kunskapsplattform. Nu finns det en helt annan möjlighet att kolla upp sina egna problem om du finner den offentliga vården otillräcklig.
Villjam Edström och hans kollegor hoppas kunna uppmärksamma vilken otrolig betydelse vår tarmflora har för hur vi mår.
– Förhoppningen är att så många fler kan öka sitt välbefinnande och vända sjukdomstrenden till det positiva. Vi hoppas så klart även kunna bidra till framtida insikter om tarmflorans påverkan på sjukdom och hälsa genom att analysera den enorma mängden data vi har.
Lär dig mer om din tarmfloran – mät utgångsvärdet
Tjänsten är byggd, anpassad och framtagen för dig som privatperson för att du som är intresserad ska kunna lära dig mer om din tarmflora och förhoppningsvis få bättre maghälsa.
– Det är alltid en bra början att mäta din tarmflora för att få ett utgångsvärde och veta i vilken ände du ska börja dra så att säga. Ett enkelt sätt är då att beställa det testkit vi erbjuder på Symbiome.io, något som du får till brevlådan inom några dagar.
Vis av erfarenhet och kunskap konstaterar Villjam Edström att han själv har gjort flera livsstilsförändringar för att komma till rätta med sin egen maghälsa.
– Jag har nog gjort mer livsstilsförändringar än någon, men det mest drastiska har varit att byta till en pecetarisk diet. Det är en vegetarisk kosthållning där man även äter fiks och skaldjur. Utöver det fastar jag periodvis och äter olika pre- och probiotiska tillskott.
Så funkar det – tryggt och säkert
Testet funkar så att man med hjälp av en tops tar ett prov av sin avföring som sedan skickas in till analys. Själva resultatet tillsammans med förslag på åtgärder hittar du sedan i appen eller på webbsidan Symbiome.io
– Vi tar hänsyn till såväl patientsäkerhet som integritet och vår plattform följer alla de lagar och regler som gäller när det kommer till den här typen av tjänster. Alla åtgärdsförslag du får är sånt som alla kan prova och den enda risken du tar är att du råkar lära dig något nyttigt.
Tarmfloran – något du själv kan påverka
Internationellt har intresset för tarmfloran fullkomligt exploderat de senaste åren. Forskningsrapporter har visat hur en försämras tarmflora påverkar människan på många olika sätt. Villjam Edström håller med om att tarmfloran välförtjänt har fått större och större fokus.
– Det är en kombination av att många lider av kroniska sjukdomar som vården är dåliga på att hantera och upptäckten om den starka koppling som finns till individens tarmflora. Tarmfloran är också något man enkelt själv kan påverka. Tekniken för att mäta tarmfloran har även den blivit så pass billig att människor med normal inkomst har råd att göra en analys och sedan följa upp förändringar över tid. Då slipper man, som tidigare, att famla i blindo.
Även inom vården konstaterar Villjam Edström att allt fler börjar få upp ögonen för att tarmfloran är något som har stor betydelse för hälsan men att få vet något om det.
– Det finns en väldig tröghet inom vårdsystemet på gott och ont, men tids nog kommer det bli en naturlig del.