Madeira är ön i två hav, Atlantens hav och blommornas. Madeira är en fullkomligt underbar liten öspillra ute i Atlanten. Den har egentligen allting som kan göra ett semestermål charmigt utan att fördenskull göra avkall på sin egenart. Madeira är vackert, ön har ett härligt klimat, människorna är gästfria och vänliga, det finns god mat och utsökta viner, det finns komfort och glada restauranger, landskapsscenerierna är häpnadsväckande och blomprakten enorm. Året om.
Madeira ligger 978 km sydväst om Lissabon. Det är en portugisisk ögrupp, som rent geografiskt ligger närmre Afrika än Europa. Avståndet till den marockanska kusten är ungefär
700 km. Den är bara 57 km lång och 22 km bred, men ska du se hela ön, då är det inte längs den eller tvärs över den du åker utan runt. Och då både blir det mycket längre och känns mycket längre, för vägarna är smala och slingriga och tar sig fram där det är möjligt på denna lilla vulkaniska paradisö.
Hela ön är ett fantastiskt naturskådespel med branta kuster, djupa dalar och höga bergstoppar. Att åka runt ön och se allt som går att beskåda det är en underbar upplevelse. En sådan där, du vet, där du hela tiden tror att ”nu kan det väl ändå inte bli vackrare” och så snor vägen runt nästa krök och du häpnar igen.
Det är inte alltid vackert väder på Madeira, men det är nästan alltid en behaglig temperatur. På sommaren är medeltemperaturen 21 grader, på vintern 16. I vattnet är det i princip alltid badbart, åtminstone efter svenska förhållanden. Vattentemperaturen är aldrig lägre än 17 grader och sommartemperaturen i vattnet ligger i genomsnitt på 22 grader.
Å andra sidan kan man säga att det är en rent akademisk fråga hur varmt det är i havsvattnet, för det är nästan aldrig där man badar. Vill du sola och bada på Madeira, då blir det i polerna. Havsstränderna är med några undantag omöjliga att bada vid. De är klippiga, steniga och strömfarliga. Däremot är kusterna mycket snorkel – och fiskevänliga. Nej, det är inte alltid vackert väder på Madeira. Det är ofta soligt men vädertyperna växlar snabbt. Det kan regna över bergen medan solen skiner några kilometer därifrån utefter kusterna.
I huvudstaden Funchal är det därför som regel sol, men när du ger dig ut på utflykt i bergen kan det ligga dimma och dis där. Ett kraftigt oväder går över på en kort stund och därefter skiner solen igen. Vädret är ombytligt och skiftena sker snabbt.
Många öar
Det var för ungefär 60 miljoner år sedan, under tertiärtiden, som ögruppen Madeira föddes. Madeira är huvudön och på en drygt timslång båtresas avstånd ligger den lilla systerön Porto Santo, som verkligen är värd ett eget besök. Öns 9 km långa sandstrand är enastående och där kan du bada havsbad på ett sätt som du aldrig drömt om.
På Madeiras knappa yta, 740 kvkm, bor det inte mindre än 280 000 människor. Men det har alltid varit trångt på öns sluttningar och det har inneburit att många tusen människor utvandrat. När du far runt på ön kommer du att träffa på människor som är mörka och som påminner om det nära avståndet till Nordafrika, men du ser också de påfallande ljusa och blåögda människorna, som kanske är en erinran om det gamla brittiska arvet.
Vad ska du ta med dig?
Sommarkläder året om, givetvis, men du ska komma ihåg att även om du badar i Funchal i december så kan det ligga snö på bergstopparna. Det blir kallt på kvällarna, men vissa tider på och pittoreskt. Men vandringarna är som att traska längs naturstigar i Sverige.
När ska du resa?
Det låter måhända som en billig turistslogan, men det finns egentligen ingen ”bästa tiden på året” – varje säsong är lika bra. Det blir aldrig riktigt hett på Madeira. Så fort solen går en smula i moln, ligger den kyligare vinden uppe bland bergen och lurpassar. Man kan möjligen säga att augusti är den minst bra månaden. Då är det nämligen risk för att du ska få stifta bekantskap med carpacete, det vill säga den typiska dimman som sveper in från havet.
Det är ju under vår vinter som vi brukar besöka Madeira. Men man ska då komma ihåg att det är under perioden oktober – december som Madeira har sin regnigaste period. Det innebär nu inte några dagliga skyfall, men räkna med att det är upp till 7 dagars regn per månad under den här tiden. Men regnen är kortvariga och det är i genomsnitt 6 timmars sol per dag. Under perioden maj – september är det som torrast, det vill säga det regnar minst.
Däremot är luften alltid litet fuktig. Regnar det under den här tiden så är det uppe bland bergen och gör du en utflykt dit så kan regnmolnen hänga så långt ner att du faktiskt inte ser ett enda dugg. Nå, också detta här till sällsyntheterna, men det kan inte nog upprepas: Madeira är underbart på alla sätt, året om, men det är inte den eviga solens ö.
Blommornas ö
Det är lätt att använda överord då man ska berätta om öns slösande blomprakt. Många av våra vanliga krukväxter, som vi med viss möda håller vid liv under dystra vinterdagar, växer näst intill förvildade och blommar på ett sätt som för oss nordbor verkar närmast otroligt. Blyblomman växer Gulröda, blomrika arter av Eldbegonia och naturligtvis Bougainvillea med lila, röda eller vita blommor klänger över murverk och husfasader längs gatorna.
Ringblomma, Krasse och Blomman för dagen växer vild i naturmarken. Ändå blir man mest imponerad av de många blommande träden. Jakaranda, som är ett viktigt gatuträd i Funchal, blommar med ett överdåd av ljusblå blommor i april, då alléerna löper som blå band genom staden. Korallträden med sina märkligt formade blommor lyser i korallröda färgtoner. Jättebuskar av Nerium, Änglatrumpeter, Kassia, Lampborstar och Silkesträd är typiska växter i parkerna och där hittar vi också Madeiras stolthet, Julstjärnorna.
Parker
Även om hela Madeira är som en enda stor örtagård finns det ett par stora parker som du inte får missa när du besöker ön. Ett besök i den botaniska trädgården i Funchal, Jardim Botanico, är ett måste. Den ligger bland bergen i norra delen av staden. Här finns det tusentals växter, väl etiketterade med latinska namn. I de systematiska fälten kan du följa växtrikets utveckling från ormbunkar och ormbunksträd, till Araukarior och Ginco fram till högre stående kärlväxter. Markfloran är betagande med Agaveus märkliga blomställningar, Orkidéer, Salvia, Liljor, Flamingo, Amaryllis, Papegojblomma, Brunfelsia och Aloe.
Busk- och trädvegetationen ger en tropisk inramning och blomning. Här finns Spindelträd med vackert blå blommor och en säregen blombyggnad, här finns Drakblodsträd med sina märkliga grenar, flera arter av Palmer, Konvaljeträd, Fikus och Magnolior. I parken finns det också ett utsökt rosarium där både äldre och nyare rossorter ingår. Eleganta klätterväxter som Blåregn, Passions blomma, Ballongvin och Trumpetranka omväxlar med Rödblommig papegojnäbb.
Det finns tusentals Kamelior, som inte ska jämföras med de små krukexemplar som vi har och som vi betraktar som svårodlade. Här är det frågan om 3-4 meter höga buskar som bildar gröna, blommande tunnlar och valv över vägarna, Kamelior som blommar med röda, rosa eller vita blommor. I de långa sluttningarna växer mängder av Protaea med de mest skiftande blomformer. I våra blomsteraffärer används Protaea som dekorationsväxt.
Orkidéer
En utfärd till orkidéodlingen Quinta da Boa Vista är en upplevelse för alla, inte bara den orkidéfrälste. Här finns en mängd olika orkidéarter att beundra. Den vanligaste är en hybridform av släktet Cymbidium, där stjälkarna är tätt besatta med charmiga blommor som bildar verkliga blomställningar.
Här finns den ståtliga Cattleya med blommor i vitt, blått och rosa, de småblommiga, förtrollande Oncidum-arterna, den eleganta Colegyne med vita blommor och den hos oss
vanligaste orkidén av släktet Paphiopedilum, Venussko, finns naturligtvis också med i sortimentet.
Exotiska frukter
I nästan alla trädgårdar på Madeira odlar man frukt, inte bara apelsiner, vindruvor och bananer utan också Japansk mispel, Persikor, Fikon, Mullbär, Chermoja, Avokado, Papaya, Mango och Engels tomat. Det finns också nötter, mandlar och äkta kastanj.
Levador
En av de stora naturupplevelserna på Madeira är att vandra längs levadorna, som ingår i ett sinnrikt bevattningssystem. I öppna kanaler leder man vattnet från de nederbördsrika bergen på öns nordsida ner till odlingsområdena på sydsidan. Längs levadorna går det vandringsleder. Det finns en mängd olika att välja mellan och de har olika ”svårighetsgrad”. Det är alltså möjligt även för den som inte är van att vandra i terräng att hitta lättframkomliga leder.
Festivaler
Litet vårdslöst uttryckt kan man säga att det nästan är omöjligt att besöka Madeira utan att hamna i en fest eller festival av något slag. En del är lokala, andra är ”riksomfattande”. Årets höjdpunkt är nyårsaftonen. Då är Madeira sig inte likt. Det är fartygssirener, fyrverkerier, kyrkklockor, signalhorn och hurrarop över hela ön från tidig kväll till tidig nyårsdag. Men här firas det vinfestival blomster- och musikfester.
De stora festivalerna eller festerna anordnas punktligt och enligt almanackan, men i övrigt kan dagarna ändras år från år, så det bästa rådet är att alltid hålla sig underrättad genom turistbyrån i Funchal eller med hjälp av hotellreceptionerna. Och glöm inte de lokala festligheterna. Många av dem är fantastiska upplevelser.
Billigt land
Till allt detta andra goda kommer då också att det är ganska billigt att leva, bo och turista på ön. Det finns en hel del att köpa med sig hem. Broderierna på Madeira är världsberömda, handarbetena, de stickade tröjorna likaså. Och i Camacha ligger centrum för Madeiras tillverkning av korgar och alla andra produkter av flätad vide som är den stora exportartikeln från ön.
Färdas du runt ön så kan du knappast undgå att se hur man längs vägarna och utanför husen har ställt upp stora jättestackar med vidjor från i första hand videträden. Vidjorna kokas, barken skalas och efter kokningen är vidjorna smidiga och flätbara. Sedan sitter man hemma eller i fabriker och gör allt från små nipperaskar till stora trädgårdsmöbler i det här materialet.
Maten är god, till och med charterföretagens sista-minutenalternativ på hotellsidan är hyggliga övernattningar, och – jaa… det finns inte så mycket att klaga på egentligen. Jo, förresten, nöjeslivet. Är du ute efter ett fjortondagars dygnslångt hålligång, då är Madeira inte resmålet. Madeira är lugnt, kanske mest och bäst avpassat för den lite äldre resenären. Naturligtvis finns restaurangerna, nattklubbarna och casinot, men ändå, nöjestemperaturen är inte febrig, snarare normala 37 grader.