Den svenska studien, som har publicerats i den ansedda vetenskapstidsskriften British Medical Journal, påvisar att ett litet cellprov kan förebygga att cancer utvecklas. De som redan har allvarligare cellförändringar blir också positivt påverkade, eftersom cellprovet ger en bättre prognos.
Cellproverna bidrar alltså inte enbart med att hitta förstadier till cancer som gör att man kan ta bort dem, utan de gör även nytta när man hittar cancer i screening. På så vis förbättrar man chansen till bot, förklarar Bengt Andrae, överläkare vid kvinnokliniken i Gävle och en av forskarna bakom studien.
Få drabbas av livmoderhalscancer i Sverige
Varje år är det ungefär 450 kvinnor i landet som drabbas av livmoderhalscancer. Bland dessa är det cirka 140 som avlider till följd av sjukdomen. Ur ett internationellt perspektiv är det relativt få offer och det kan vi tacka det svenska screeningprogrammet för.
Programmet går ut på att alla kvinnor mellan 23 och 60 år erbjuds att genomgå cellprov, vilket gör att läkarna kan upptäcka eventuella förstadier till cancern och i så fall kan ta bort det i tid. Bland den stora merparten kvinnor som var tredje år medverkar i screeningprogrammet, är det mindre än ett tjugotal som får en obotlig livmoderhalscancer som leder till döden.
Enligt undersökningen blir 92 procent av kvinnorna botade som får sin livmoderhalscancer upptäckt genom cellprovskontroll. Motsvarande siffra när cancern upptäckts till följd av symtom var 66 procent.
Att kunna se att de kvinnor som dör av livmoderhalscancer oftast inte har deltagit i cellprovskontrollerna på länge är viktig information. Det kan göra att de kvinnor som tvekar inför att ta cellprov tänker till en extra gång, plus att det ger en god kunskapsbakgrund inför framtida förändringar i dagens screeningprogram. Det säger professor Pär Sparén, även han en av forskarna som svarar för studien.
En femtedel av kvinnorna dyker inte upp
Enligt Bengt Andrae skulle man kunna rädda ytterligare 50-60 liv varje år om alla accepterade provtagningen, men av olika skäl är det omkring 20 procent som inte dyker upp. Många kvinnor är rädda och oroas för vad läkarna ska hitta och väljer därför att avstå. Om det skulle vara så att läkaren hittar en cancer kan den i de flesta fallen botas och framför allt är det en mycket bättre prognos än att vänta på symtomen.
Sammanfattningsvis pekar siffrorna på att screening ger en tidig upptäckt av livmoderhalscancer och en ökad chans att bli botad. Det beror alltså inte på en överdiagnostik av ofarliga cancerformer, säger Bengt Andrae. Det är ett starkt argument för att ta cellprovet när det erbjuds, även om man känner sig frisk.
Data från Nationella kvalitetsregistret
I den aktuella studien har forskarna granskat alla nya fall av livmoderhalscancer i Sverige under åren 1999-2001. Kvinnorna som deltog följdes sedan i snitt under 8,5 år. Ett arbete som baseras på data från det Nationella kvalitetsregistret för gynekologisk cellprovkontroll. Arbetet ingår i projektet ACCES (Advancing Cervical Cancer Eradication Strategies), som har som syfte att bevaka och bedöma vilken verkan gynekologiska screeningprogram och vaccination mot humant papillomvirus (HPV), som orsakar livmoderhalscancer, kan ha i framtiden. Totalt handlar det om 1230 fall.
Metoden med screening för livmoderhalscancer är mycket framgångsrik i Sverige. Enligt Bengt Andrae gjorde de som en gång la upp programmet allt rätt. Flertalet europeiska epidemiologer hyllar metodiken i studien och anser att den ska ses som en förebild för utvärdering av screeningprogram.
Kostnaden problem i många landsting
Trots att allt verkar vara frid och fröjd så finns det ett problem med cellprovtagningen. Stockholm är nästan det enda landstinget som erbjuder provtagningen helt kostandsfritt. I övriga landsting får kvinnorna betala omkring hundralappen för provtagningen och en höjning sägs vara på väg. Till råga på det är de mest konstadskänsliga personerna, det vill säga de som inte spontant söker sjukvård, även de som läkarna är som mest angelägna att få dit. Det gör det till en mycket olycklig situation.
Bengt Andrae tycker att provtagningen borde vara helt gratis i alla län. Inte många länder tar betalt och dessutom är det en internationell rekommendation att erbjuda cellprovtagningen gratis. Men allt som allt har den mest ambitiösa genomgången av det svenska cellprovsprogrammet varit positiv, med resultat som inte ens forskarna hade vågat hoppas på.
—
Källor:
www.ki.se
www.sverigesradio.se
www.dagensmedicin.se