Detta enligt läkare vid landets smärtmottagningar, rapporterar TT.
Smärtan går att leva med
Den kroniska smärtan är i de flesta fall oförklarlig och ger sig vanligen uttryck i kronisk huvudvärk, smärta i buken eller värk i lederna. Det säger överläkare Ulla Caverius.
Barn som lever med kronisk smärta kan även drabbas av psykiskt stress och därför är det viktigt att se till att de får hjälp i tid. När barnen kommer till smärtmottagningarna så har de redan blivit utredda och man vet att smärtan inte beror på exempelvis en hjärntumör. Då handlar det istället om att förklara att smärtan inte är farlig och att det går att leva med den utan att behöva försumma sådant man tycker om, såsom att spela fotboll eller träffa kompisar.
Alla får inte behandling
Men varför har gruppen barn med kronisk smärta ökat kan man fråga sig. Enligt överläkare Stefan Lundeberg kan ett skäl vara att det idag finns större kapacitet att ge barn behandling. Samtidigt poängterar han att man bara kan ta emot ett begränsat antal barn, vilket betyder att några aldrig får den behandling de skulle behöva.
På smärtmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset kommer det till exempel in fem nya remisser i veckan som gäller barn och unga med kronisk värk, berättar Stefan Lundeberg. Även på smärtmottagningen i Lund tar man emot nya bedömningsfall varje vecka, säger Ulla Caverius. Hon vill även framhäva att en konsekvens av att inte sätta in behandling i tid kan bli att smärtan kvarstår ända upp i vuxen ålder, vilket i sin tur kan leda till sjukskrivningar.