– Inspelningarna avslutas på hösten och sedan har jag fått vara tyst fram tills finalen sändes. Det är klart att omgivningen har försökt fråga men det har varit lätt inte säga något. Men jag har inte riktigt förstått att jag nu är en publik person eller funderat på hur det kommer kännas när man ser sin kokbok där i matbutiken i Visby.
Gabriel valde trots tidigt matlagningsintresse en annan inriktning och utbildade sig till snickare. Matlagningen fick vila men så sökte han till Sveriges mästerkock. Resten är, som man säger, historia.
Väljer mat med kvalitet
För två år sedan flyttade Gabriel och flickvännen till Gotland.
– En av anledningarna till att vi flyttade till Gotland är för att man är omgiven av mat, närodlat och närproducerat. Jag tror att vi förhoppningsvis kommer till en insikt att det är det som måste till när man pratar om miljön. Jag äter absolut kött men försöker att äta kött som jag till exempel har jagat själv och jag äter hellre kött med hög kvalitet någon gång ibland än importerat kött mer ofta.
Även om boken innehåller många kötträtter så är Gabriel ingen främling för det vegetariska köket och det finns flera vegetariska rätter i boken. Som så många andra recept så uppstod till exempel en av favoriterna i boken av en slump.
– Min mamma bestämde sig för att sluta äta kött men hon älskar kroppkakor. Så jag lagade ett recept på vegetariska kroppkakor och även om det inte alltid blir lyckat på första försöket var det här något som blev en fullträff direkt.
Startar matstudio på Gotland
Att Gabriel kan få in fullträffar skvallrar även segern i ett av landets mest populära matlagningsprogram om. Med en oerhört hög nivå var det tuff konkurrens om förstaplatsen i år.
– Det tar absolut ett tag att vänja sig vid alla kameror och vid uttagningarna var jag verkligen nervös. Men allteftersom programmet går och du presenterar rätter som juryn uppskattar och det rör sig framåt så kände jag mig mer och mer säker. Jag är social av mig och uppskattar spännande samtal med nya människor och man kan verkligen inte säga att de fyrtio personer som var med i Gävle i de första delfinalerna var svårpratade.
Nu är det en hektisk tid Gabriel har framför sig och än har han inte riktigt hunnit sätta sig in i allt som ska hända men att det finns planer, det vet han.
– Ja, vad gör man med en kvarts miljon? Startar en matstudio på Gotland! Min tanke är att matstudion ska kunna vara en plats där jag kan laga mat och spela in Youtube-klipp men också dit företag och andra sällskap kan komma och laga mat. Kanske till och med ha ett tävlingsmoment, tävla i Mästerkocken, med Mästerkocken. Sedan ska jag och flickvännen ut och resa.
En upplevelse för livet
Ett minnesvärt ögonblick från säsongen är när jurymedlemmen Mischa Billing kom fram till Gabriel under en deltävling och stämningen blev alldeles fnissig. Vad var det egentligen som hände?
– Hon hade stått ganska länge och skrattat men de klippte ned det till en kort grej. Det var väl inget särskilt faktiskt måste jag erkänna men jag började ju till slut också skratta mitt bland all stress och till slut känner man ju att gå nu, jag måste bli klar här!
Juryn, kamerorna och stressmomenten till trots ångrar inte Gabriel att han ställde upp i vad han kallar en upplevelse för livet. Om alla tidigare vinnare skulle få frågan om de ville ställa upp på en “all stars” och tävla mot varandra, skulle han ställa upp? Gabriel skrattar till och svaret kommer direkt.
– Jag skulle inte säga nej, jag älskar utmaningar!
Fem snabba tips från Gabriel:
- När du går på restaurang, ta inspiration från maten du serveras. Du behöver inte laga exakt samma, men du kanske kan plocka delar från den.
- Ät heller bättre kvalitet, någon gång ibland, än sämre kvalitet ofta.
- Försök handla närodlat och laga mat efter säsong.
- Inte alla rätter behövs experimenteras med, vissa är perfekta som de är.
- Låt aldrig andras negativa energi påverka dig!