Ange ditt sökord

Efter en säsong med ovanligt hög teknisk standard stod Erik Hammar som vinnare av Sveriges mästerkock 2018. Foto: Shutterstock

Efter en säsong med ovanligt hög teknisk standard stod Erik Hammar som vinnare av Sveriges mästerkock 2018. Foto: Shutterstock

Mästerkocken Erik Hammar vill smida medans järnet är varmt

När Erik Hammar redan i uttagningen hade serverat den i egen utsago värsta rätten han serverat på tio år till juryn trodde han det var kört. Ett antal svettiga avsnitt senare stod han istället som segrare och tog hem titeln som Sveriges mästerkock 2018. Tricket? Håll det enkelt.

Annons:

Söderkisen Erik Hammar har alltid haft ett intresse för mat men vad som från början var ett intresse förvandlades snabbt till en passion i köket på Stockholmsrestaurangen Grill. Som diskplockare och emellanåt servitör sög han åt sig allt som hände i kändiskrögaren Melker Anderssons populära restaurang. På ett sätt var det en bearnaise som blev startskottet.

-Första gången jag skulle slå en bearnaise, ögonblicket när alla ingredienser kommer sammas och man ser att det funkar, det var då jag insåg att det här, det är häftigt. Jag försökte lära mig så mycket jag kunde på restaurangen och frågade mig fram men visst, på större krogar finns det en viss hierarki och jag kan förstå att kockarna kanske inte alltid hade tid för att svara på frågor från en diskpojke, skrattar Erik.

Eriks kulinariska resa 

I personalköket fick Erik träna upp smakpaletten med allsköns välsmakande rätter, sådant som vi andra bara drömmer om att få till lunch. Den kulinariska färden gick därefter vidare till en annan restaurang i stadsdelen Östermalm.

-Det var en mindre restaurang där jag jobbade en längre tid så det fanns fler möjligheter samtala med kockarna, lära sig mer och förstå sammansättningar och hur man komponerar en riktigt bra tallrik med syra, sälta och sött. Även om jag hade lärt mig lite om viner var det först här som jag verkligen började sätta mig in i hur mat och vin lirar tillsammans och hur smakerna påverkar varandra.

Kompisar anmälde honom till Sveriges mästerkock

Erik pratar som en kock, det går fort, han förklarar gärna med händerna och använder termer som gör att det känns som att han inte har gjort annat än att stå i ett kök. Men även om han arbetat i restaurangbranschen och stått framför spisen och lagat mat till både sig själv och kollektivet han bodde i som student var det fortfarande långt ifrån någon tanke på att han skulle ta klivet till att faktiskt stå i ett restaurangkök själv.

-Att jag tycker det är kul att laga mat vet alla så det var faktiskt några polare som anmälde mig till Sveriges mästerkock. Min första reaktion var nog lite chockartad men efter ett tag växte tanken och jag tänkte att, varför inte.

Serverade juryn det värsta han någonsin lagat

Erik erkänner skrattande att rätten han först serverade till juryn vid uttagningarna bland annat innehöll en blomkålspuré som nog var det värsta han har lagat och serverat på tio år.

-Jag pratade väl och var glad och kunde förklara varför saker och ting gick som det gick. Jag upplever det som att juryn gärna ser att du inte bara erkänner att det gick fel utan även vet varför det gick fel. Det tror jag hjälpte mig gå vidare även om jag insåg att jag hade mycket att bevisa i uttagningarna till topp tolv i Gävle. 

Från Gävle, och en vinst i en av deltävlingarna där, gick färden vidare till själva TV-inspelningarna av det omåttligt populära tävlingsprogrammet.

-Det är klart det är ovant att se sig själv på teve, jag har aldrig haft några ambitioner om att bli känd men när kamerorna väl satte igång så var det bara att bjuda på sig själv. Matlagningsmässigt var min tanke att hela vägen hålla det enkelt och göra det jag kan och arbeta med smaker, strukturer och kompositioner på tallriken.

Drömmer om en egen restaurang 

En strategi som inte bara höll en hög nivå genom en säsong med ovanligt hög teknisk standard utan även tog Erik hela vägen till finalen mot vännen Adam Lund. Med vinsten från Sveriges mästerkock i bagaget vill Erik Hammar smida medans järnet är varmt; bloggsamarbeten, tv-uppträdanden, intervjuer och andra event står för dörren. Men när röken lagt sig finns det ett mål i sikte som lockar extra mycket, en egen restaurang.

-Det vore drömmen, att starta en egen restaurang och skapa ett drömteam runtomkring mig. Själv är jag personen som har helikopterperspektiv och skapar koncept och tillsammans bjuder vi folk på bra mat och fantastiska smaker. 

En vinnande strategi 

Det är inte bara Erik som lagar mat i familjen, brorsan är också en inbiten matlagare och frågan är, kommer vi att få se en till Hammarbroder i Sveriges mästerkock framöver och vad har Erik för tips till den som vill aspirera på titeln som Sveriges mästerkock.

-Vi retas lite med brorsan att han ska söka, han gillar ju att laga mat och är bra på det. Om han eller någon annan söker till Sveriges mästerkock tror jag att det är viktigt att öva på baskunskaper som såser och fonder men också att ta med sig erfarenheter i bagaget om hur man exempelvis just bygger upp en tallrik. Sen var som sagt min strategi att håll det enkelt men riktigt gott.

En strategi som bar hela vägen i mål för Erik Hammar, landets regerande mästerkock.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: