Detta visar forskning som nyligen publicerats i tidskriften Science.
Nästan utrotad i Sverige
Mässling är en mycket allvarlig sjukdom som är ovanlig i Sverige. Vaccin mot mässling ingår i grundvaccinet som erbjuds till alla nyfödda i Sverige, vilket har lett till att sjukdomen nästintill blivit utrotad.
Vid insjuknade i mässling stiger febern snabbt samtidigt som ögonen blir irriterade och en ansträngd torrhosta börjar. Efter några dagar får kroppen utslag som ofta börjar i ansiktet för att sedan spridas.
I värsta fall är sjukdomen livshotande och många människor dör av mässling runt om i världen varje år. WHO har som mål att mässlingen ska vara utrotad i fem av sex världsregioner år 2020.
Immunsystemet glömmer
Mässlingviruset skapar en sorts minnesförlust i kroppens immunsystem, vilket gör att vi är mer mottagliga att smittas av sjukdomar som vårt immunsystem hade ett försvar mot, visar nya forskningen i Science.
Studien visar hur mässlingviruset angriper flera funktioner i immunförsvaret som gör att skyddet mot andra sjukdomar blir sämre.
Lång tid för att bli återställd
Immunsystemet skadades från 11 – 73 procent, och det kan ta upp till tre år efter sjukdomen innan det är helt återställt.
Detta förklarar varför personer som har haft mässling är känslig mot infektioner som kroppen redan har drabbats av och forskarna vet fortfarande inte varför detta sker.
Här kan du läsa mer om mässling.