Varsamma smekningar är såväl en fysisk som psykisk och emotionell upplevelse. Detta är känt sedan tidigare. Men själva mekaniken bakom och vilka reaktioner som utlöses i hjärnan är inte lika välkänt.
Smekt av en fjäder
Det är forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi i Göteborg som har studerat reaktionen på smekning hos människor.
Ett antal personer har fått lägga sig i en skanner som kan avbilda hjärnans blodflöden – samtidigt har de blivit smekta med en fjäder.
Smekningarna varierade, ibland var de snabba och ibland långsamma. Kraftigaste reaktioner fick man vid långsamma smekningar. Det fanns även en annan överraskning, att hjärnan reagerade när man på video fick se en annan person bli smekt.
Reaktioner i hjärnan
Forskarna konstaterade att hjärnan aktiverades lika snabbt när försökspersonen när de fick se någon annan bli smekt som när de själva blev smekta av fjädern. De medverkande fick se en film där en hand smekte ett föremål och där blev reaktionen i hjärnan inte alls lika stark.
India Morrison, som är en av forskarna bakom studien, berättar att syftet är att förstå hur hjärnan bearbetar information från en sensuell beröring. Hon konstaterar att även när vi tittar på en sensuell hudsmekning kan vi alltså uppleva dess emotionella mening utan att behöva känna beröringen direkt.
Öppnar för ny forskning
Resultatet av studien kan användas för att förstå och studera empati genom att lära sig mer hur hjärnan är kopplad. Hur människan och hjärnan bearbetar och känner beröring.