Det visar mätningar som Nationella strokekampanjen har gjort.
AKUT-testet
Nationella strokekampanjen arbetar med att sprida kunskap om symtomen på stroke och vikten av att direkt larma 112. Främst gör man det genom att uppmärksamma det så kallade AKUT-testet och under de tre år som kamapanjen pågått har kännedomen om AKUT och vad det står för ökat.
Den senaste kännedomsmätningen man gjorde visade att 63 procent av kvinnorna i landet har hört talas om AKUT-testet men endast 48 procent av männen. Och av dem som känner till AKUT kan betydligt fler kvinnor innebörden i ett eller flera av nyckelorden i AKUT:
- Ansikte – Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger – ring 112!
- Kroppsdel – Arm/Ben Kan personen lyfta armarna och hålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller – ring 112!
- Uttal – Kan personen upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – ring 112!
- Tid – Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.
Männen släpar efter
Män visade sig alltså vara betydligt sämre på det viktiga AKUT-testet medan kvinnorna tagit till sig kunskapen bäst. Styrgruppsordföranden för Nationella strokekampanjen, Lena Lundgren menar att man ser en tydlig trend att männen släpar efter i kunskap.
Enligt färsk statistik från vårdens kvalitetsregister Riks-Stroke rapporterades 24 373 fall av stroke förra året. Av dem var 12 623 män. Bo Norrving, professor i neurologi vid Lunds Universitet och ansvarig för Riks-Stroke menar i ett uttalande att det är det oroande att männen inte tar till sig kunskapen om symtomen i samma omfattning, både för deras egen skull och för alla runt omkring dem.
AKUT-testet räddar liv
Vid en stroke är det livsviktigt att någon känner igen symtomen och snabbt larmar 112 och varje person som kan AKUT-testet kan rädda liv menar man från Nationella strokekampanjen.
Nu kommer man att fortsätta sina ansträngningar för att nå männen och få även männen att ta till sig budskapet om AKUT.
Fakta Nationella strokekampanjen
Ett initiativ från Sveriges landsting och regioner. Syftet är att öka kunskapen om symtomen på stroke och få människor att larma 112 vid en misstänkt stroke. Under 2014 bedrivs kampanjen med hjälp av regeringens satsning på kroniskt sjuka.
Fakta AKUT-testet
Ju snabbare en person som drabbats av stroke får vård, desto större är chansen att överleva och återhämta sig så bra som möjligt. Genom AKUT-testet kan du enkelt kontrollera om du eller någon i din närhet har drabbats av stroke. Gör AKUT-testet på www.strokekampanjen.se